Artikel 9 van de wet van 14 augustus 1986 over de bescherming en het welzijn der dieren bepaalt dat de gemeente de plicht heeft om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken. Hetzelfde artikel van deze wet bepaalt verder dat de eigenaar van een zwervend, verloren of achtergelaten dier, vergoeding verschuldigd is voor de kosten van opname, verzorging en oppas, ongeacht of de eigenaar het dier al dan niet terugeist.
De gemeente Staden heeft sinds 25 juni 2020 een overeenkomst gesloten met VZW Dierenasiel regio Roeselare, De Zilten 52, 8800 Roeselare voor het ophalen van loslopende honden en katten. Deze ophaling vindt plaats tijdens normale werkuren en kan enkel gebeuren voor een dier dat reeds opgesloten zit. De afvang van loslopende dieren valt dus ten laste van de gemeente.
De gemeente Staden heeft een overeenkomst afgesloten met een gespecialiseerde dierenopvanger die mag optreden om loslopende honden en katten op te vangen. De betreffende dieren dienen bij oproep echter reeds afgevangen te zijn. De gemeentelijke diensten treden dus in eerste instantie op om de dieren te lokaliseren en te vangen.
Het komt regelmatig voor dat de gemeente een melding van loslopende honden ontvangt, waarvoor de technische dienst wordt opgeroepen. We merken hierbij dat er meermaals meldingen voor eenzelfde dier binnenlopen, waarbij de eigenaar telkens het dier komt ophalen in de loods van de technische dienst.
Om eigenaars te stimuleren om hun dieren beter bij zich te houden is het aan te raden om een vergoeding voor de interventie aan te rekenen aan de eigenaar van het dier.
Dit komt zowel het welzijn van het betrokken dier, de veiligheid van de bewoners als de algemene veiligheid ten goede.
Deze interventies kunnen zowel tijdens de diensturen als in het weekend voorkomen. Omdat de bijhorende kosten van een interventie tijdens permanentie hoger liggen dan tijdens de normale werkuren is het verantwoord om twee tarieven te hanteren afhankelijk van het moment dat de interventie plaatsvindt.
Voor het geval dat het dier niet dadelijk kan opgehaald worden en de gemeentelijke diensten dienen in te staan voor bewaring en verzorging, wordt een afzonderlijk tarief voor opvang van het dier voorzien.
Indien een gemeente voor afvang, transport of medische bijstand een derde dient aan te spreken, is het logisch om deze kosten door te rekenen aan de eigenaar zodra de identiteit van deze gekend is.
Omdat het mogelijk is dat er ook oproepen voor andere dieren binnenkomen, is het aan te raden dit reglement op te stellen voor loslopende dieren in het algemeen.
Het is billijk een retributie te heffen om de kosten die de gemeente maakt bij de afvang, transport, verzorging en opvang van loslopende dieren aan te rekenen aan de eigenaar, ongeacht of deze het dier al dan niet terugeist.
Om het tarief in verhouding te houden aan de werkelijk gemaakte kosten is een indexering in het reglement opgenomen.
Retributiereglement voor afvang, verzorging en opvang van loslopende dieren.
Schepen Bonny Vergauwe licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het gemeentelijk retributiereglement voor afvang, verzorging en opvang van loslopende dieren wordt goedgekeurd en treedt in werking vanaf 15 maart 2025.
Artikel 2:
Het gemeentelijk retributiereglement voor afvang, verzorging en opvang van loslopende dieren, is toegevoegd in bijlage en vormt één geheel met dit besluit.