Notulen gemeenteraad van 29 februari 2024.
Raadslid Marc Van Ysacker komt terug op zijn opmerking van vorige maand inzake de minimumtemperatuur voor het Stationsgebouw. Dit werd nog niet aangepast. De burgemeester geeft aan dat dit werd doorgegeven aan de diensten maar hij zal de vraag nog eens herhalen.
BESLUIT:
Artikel 1:
Gezien er geen opmerkingen zijn over het verslag van de voorgaande vergadering wordt dit aanzien als goedgekeurd.
Het gemeentebestuur van Staden is aangesloten bij de intercommunale vereniging Zéfier.
In overeenstemming met artikel 26 van hun statuten is er een algemene vergadering (jaarvergadering) gepland op donderdag 13 juni 2024 om 14 uur in AuditoRium4 - Communicatie te Gent.
Het gemeentebestuur werd hiervoor uitgenodigd via e-mail van 12 maart 2024.
In zitting van de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd de heer Francesco Vanderjeugd aangeduid als effectief volmachthouder en mevrouw Eveline Druelle als plaatsvervangend volmachthouder om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zéfier voor de legislatuur 2019-2024.
Op 12 maart 2024 ontving het gemeentebestuur een uitnodiging voor de algemene vergadering van Zéfier op 13 juni 2024 in de AuditoRium4 - Communicatie te Gent.
De agenda bevat volgende agendapunten:
Schepen Gwendolyn Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zéfier van 13 juni 2024, zijnde:
Artikel 2:
De vertegenwoordiger(s) die zal/zullen deelnemen aan de algemene vergadering moeten hun stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De gemeente was tot eind 2023 lid van het Stadlandschap West-Vlaamse Hart. Dit samenwerkingsverband bracht de provincie West-Vlaanderen, de 17 gemeenten van de arrondissementen Roeselare en Tielt, middenveldorganisaties en inwoners samen om in overleg een wervend verhaal voor het West-Vlaamse Hart te schrijven en uit te voeren.
Tussen de partners werden er afspraken gemaakt rond de werking en de financiering van het Stadlandschap West-Vlaamse Hart:
In 2023 gaven de 17 gemeenten van de arrondissementen Roeselare en Tielt en de provincie West-Vlaanderen de goedkeuring voor de oprichting van en toetreding tot het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw. De gemeenteraad van Staden keurde deze oprichting en zijn toetreding toe in zitting van 30 maart 2023.
De vzw werd opgericht op 7 april 2023 (publicatie Belgisch Staatsblad). De concrete werking van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw ging van start op 14 december 2023 met de eerste algemene vergadering.
De voorliggende overeenkomst tussen de gemeente en het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw vervangt de vroegere overeenkomsten en afspraken met het Stadlandschap West-Vlaamse Hart.
Het engagement van de gemeente binnen deze samenwerkingsovereenkomst met het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart (zowel inhoudelijk als financieel) wijzigt niet ten opzichte van de afspraken met het Stadlandschap West-Vlaamse Hart.
Schepen Chris Verhaeghe licht het agendapunt toe.
Raadslid Ludwig Willaert onderstreept namens de CD&V-fractie dat dit een goede samenwerkingsovereenkomst is tussen de provincie en de 17 gemeenten. Ook het middenveld is er in betrokken, wat een belangrijke meerwaarde is. Ook de thema's waarrond wordt gewerkt (landschap, agro en recreatie) zijn belangrijke items, waardoor de CD&V-fractie dit agendapunt zeker zal goedkeuren.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.
In het meerjarenplan 2020-2025 werd onder actieplan 3.2 'verduurzamen openbare verlichting', de actie 19 'vervangen van armaturen door LED en wegnemen van lichtpunten in het buitengebied' opgenomen met een voorzien budget van 884.000,00 euro.
De gemeenteraad verleende in zitting van 25 juni 2020 goedkeuring aan de visienota masterplan openbare verlichting.
Het voorontwerp van het jaaractieplan 2024 verLEDden openbare verlichting werd opgesteld door Fluvius, Ter Waarde 90, 8900 Ieper. Op het budget van 2024 is er een uitgave van 224.481,34 euro voorzien.
Voor werkzaamheden aan openbare verlichting heeft Fluvius uitsluitende rechten. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Aan de gemeenteraad worden de offertes ter goedkeuring voorgelegd.
We ontvingen de offertes van Fluvius voor een totaal bedrag van 127.369,17 euro exclusief btw of 154.116,69 euro inclusief btw. De offertes zijn als volgt samengesteld:
Dossiernummer |
Bedrag exclusief btw |
Bedrag inclusief btw |
||
1 |
Wijk Zuidwege Oostnieuwkerke |
5000063063 |
47.190,35 euro |
57.100,32 euro |
2 |
Provinciebaan, Ieperstraat, Rekestraat | 5000060064 |
80.178,82 euro |
97.016,37 euro |
127.369,17 euro |
154.116,69 euro |
De sector Wonen & Omgeving stelt voor om, rekening houdend met het voorgaande, de opdracht 'vervangen van armaturen door LED en wegnemen van lichtpunten in het buitengebied – actieplan 2023' te gunnen aan Fluvius, Ter Waarde 90, 8900 Ieper, tegen het nagerekende offertebedrag van 127.369,17 euro exclusief btw of 154.116,69 euro inclusief btw, mits het verkrijgen van een visum.
Het dossier van 2024 is samengesteld uit het ombouwen van heel wat losse punten natriumlagedruk lampen over de verschillende straten en een aantal volledige straten. In de wijk Zuidwege in Oostnieuwkerke worden ook de masten vervangen en geherpositioneerd.
De verLEDdingsgraad in februari 2023 bedroeg 50 %. Er worden bij uitvoering van deze offertes 162 armaturen verLED. De realisatiegraad zal dan 60 % bedragen. De doelstelling is om 100 % te verLEDden tegen 31 december 2028.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0670-00/228000/BESTUUR/CBS/0/IP-008 (ACT-19).
De financieel directeur verleende een visum met nummer 2024/GEMEENTE/10 op 19 maart 2024.
Raadslid Bonny Vergauwe vraagt over welk stuk van de Provinciebaan deze verledding gaat. Hij stelt zich de vraag waarom de gemeente deze kost moet dragen want de Provinciebaan is toch een gewestweg.
Schepen Moerkerke antwoordt dat het over de volledige Provinciebaan gaat en dat dit de enige gewestweg is waarvoor de gemeente bevoegd is voor de verledding. De reden hiervoor kan de schepen niet direct duiden. Hij belooft dit na te vragen.
BESLUIT:
Artikel 1:
De studie, ontwerp en offertes van het jaaractieplan 2024 verLEDden openbare verlichting, voor de uitvoering van de actie 19 van het meerjarenplan 2020-2025, opgesteld door Fluvius en sector Wonen & Omgeving worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in de offertes van Fluvius en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 127.369,17 euro exclusief btw of 154.116,69 euro inclusief btw.
Artikel 2:
Deze opdracht wordt gegund aan Fluvius, Ter Waarde 90 te 8900 Ieper, tegen het nagerekende offertebedrag van 127.369,17 euro exclusief btw of 154.116,69 euro inclusief btw. De financieel directeur verleende een visum en de offertes worden geplaatst.
Artikel 3:
De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0670-00/228000/BESTUUR/CBS/0/IP-008 (ACT-19).
Artikel 4:
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Fluvius, Ter Waarde 90 te 8900 Ieper.
Het bestrijden van criminaliteit, fraude en onveiligheid is een belangrijke prioriteit voor een lokaal bestuur en voor de samenleving in het algemeen. Het uitwisselen van informatie in functie van bestuurlijke- of strafrechtelijke handhaving binnen een juridisch kader is daartoe noodzakelijk en aangewezen en dit met het oog op de goede handhaving van de openbare orde, het voorkomen van het plegen van misdrijven en meer in het algemeen de integrale en geïntegreerde aanpak van criminaliteit en onveiligheid.
Het uitwisselen van informatie is hierbij noodzakelijk met het oog op de goede handhaving van de openbare orde, het voorkomen van het plegen van misdrijven en meer in het algemeen de integrale en geïntegreerde aanpak van criminaliteit en onveiligheid.
Het openbaar ministerie wenst zich, conform de omzendbrief BH 11/2017 en de daarin vermelde rechtsgronden, te engageren om deel te nemen aan voormelde bestuurlijke doelstelling en meer algemeen aan de bestuurlijke handhaving van criminaliteit en onveiligheidsfenomenen binnen de contouren van huidig protocolakkoord en binnen het bestaande juridisch kader.
In samenspraak met de politiezone en de deelnemende gemeenten wordt om al deze doelstellingen te realiseren een Protocolakkoord Bestuurlijke Handhaving gesloten waarvan de partijen, strekking en draagwijdte in het protocol worden omschreven.
De SPOC in de gemeente verzamelt zowel informatie over fenomenen of sectoren in de gemeente maar verzamelt ook informatie rond specifieke adressen of personen. De SPOC brengt de relevante partners samen rond de tafel, evalueert de informatie, verrijkt de informatie waar mogelijk en koppelt terug naar de burgemeester met een voorstel tot aanpak.
Het protocolakkoord werd besproken binnen de politiezone Arro Ieper en wordt in elke gemeente van de politiezone ter goedkeuring voorgelegd.
Protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit - lokale politiezone Arro Ieper.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
Raadslid Marc Van Ysacker vermoedt dat ook informatie bekomen uit camerabewaking onder deze informatie-uitwisseling kan vallen. In dit kader kreeg de CD&V-fractie via Beweging.net de vraag van studenten uit het eerste jaar Bachelor Maatschappelijke Veiligheid van Hogeschool Vives in Kortrijk, hoe het zit met het gemeentelijk camerabeleid. Hun studierichting spitst zich toe op de hulpmiddelen die bijdragen tot de veiligheid en leefbaarheid van de samenleving. Zij werken een project uit omtrent zin of onzin van cameratoezicht in de publieke ruimte. Centraal in hun project staat de vraag hoe burgers kunnen gesensibiliseerd worden rond het gebruik van camera’s in de publieke ruimte. Voor hun werk nemen de studenten geen standpunt in voor of tegen camera’s. Zij zijn ervan overtuigd dat camera’s een goed hulpmiddel kunnen zijn bij een onderzoek naar en/of het vaststellen van een misdrijf. Anderzijds is het gebruik van camera’s enkel een technisch hulpmiddel dat niet noodzakelijk leidt tot oplossingen. Daarom vragen zij om het aanbrengen van camera’s weldoordacht te doen. Zij wijzen er ook op dat er over een afstand van een paar kilometer, die door hen uitgewerkt werd als ‘camerasafari’, maar liefst zestig camera’s konden geteld worden, waarvan het grootste deel particuliere camera’s. Daarvan blijken meer dan de helft niet in orde met de wetgeving.
De CD&V-fractie kreeg aldus een reeks vragen door, die aanleiding zouden kunnen zijn tot een uitgewerkt camerabeleid in de gemeente. De vragen luiden als volgt:
Burgemeester Francesco Vanderjeugd meldt dat deze vragen beantwoord zullen worden vanuit de gemeente. Deze studenten mochten dit ook rechtstreeks naar het gemeentebestuur gestuurd hebben. De burgemeester duidt echter dat deze vragen rond een uitgewerkt camerabeleid niet volledig aansluiten bij het voorliggende agendapunt. Camerabewaking en de informatie die daaruit wordt gehaald is maar een klein aspect inzake de informatie-uitwisseling zoals bepaald in het voorliggende protocolakkoord.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid, dat onlosmakelijk deel uitmaakt van dit besluit, wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De algemeen directeur, mevrouw Tine Dochy (°11.10.1976) wordt aangeduid als SPOC van het lokaal bestuur Staden.
Artikel 3:
De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd dit protocolakkoord namens de gemeente te ondertekenen.
De burgemeester nam op 21 februari 2024 een beslissing omtrent het goedkeuren van een besluit op basis van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet.
Artikel 135 van de nieuwe gemeentewet.
Beslissing van de burgemeester van 21 februari 2024.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van voormeld besluit van de burgemeester van 21 februari 2024 met betrekking tot het goedkeuren van het besluit op basis van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet.
De burgemeester nam op 22 februari 2024 een beslissing omtrent het goedkeuren tot het nemen van de nodige maatregelen in het kader van het huidige stormweer - storm Louis.
Beslissing van de burgemeester van 22 februari 2024.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van voormeld besluit van de burgemeester van 22 februari 2024 met betrekking tot het nemen van de nodige maatregelen in het kader van het huidige stormweer - storm Louis.
De burgemeester nam op 7 maart 2024 een beslissing omtrent het goedkeuren van een besluit op basis van artikel 133 en 135 van de nieuwe gemeentewet.
Artikel 133 en 135 van de nieuwe gemeentewet.
Beslissing van de burgemeester van 7 maart 2024.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van voormeld besluit van de burgemeester van 7 maart 2024 met betrekking tot het goedkeuren van het besluit op basis van artikel 133 en 135 van de nieuwe gemeentewet.
Het aanvullend verkeersreglement van de Diksmuidestraat wordt opgemaakt in functie van het inrichten van een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Diksmuidestraat 67.
Motivatie:
Vraag van de bewoners van Diksmuidestraat 67 voor het inrichten van een parkeerplaats voor personen met een handicap (PPMH).
Toelating voor het inrichten van de parkeerplaats werd gegeven door het college van burgemeester en schepenen in de vergadering van 7 maart 2024.
Advies sector Wonen & Omgeving: positief, er is voldaan aan de gemeentelijke aanvraagprocedure:
Wijziging:
Toevoegen van een artikel 2.4 'borden betreffende het stilstaan en parkeren'
"In de Diksmuidestraat ter hoogte van huisnummer 67 wordt een parkeerplaats voor personen met een handicap ingericht.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van het verkeersbord E9a en het onderbord GXc met opschrift ‘7 m’."
Aanvullend verkeersreglement:
Artikel 1. Voorafgaande elementen:
Artikel 2. Aanvullend verkeersreglement
Artikel 2.1 Opheffen vorig verkeersreglement
Het bestaande aanvullend verkeersreglement van de Diksmuidestraat wordt opgeheven.
Artikel 2.2 Voorrangsborden
Op de Diksmuidestraat wordt een voorrangsregeling ingevoerd ten opzichte van de erop uitkomende wegen, met voorrang voor het verkeer op de Diksmuidestraat.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van het verkeersbord B9 op de Diksmuidestraat en door het plaatsen van (…) op de ondergeschikte wegen:
Artikel 2.3 Gebodsborden
§ 1. In de Diksmuidestraat, vanaf huisnummer 124, wordt aan beide zijden van de rijweg een fietspad ingericht.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van het verkeersbord D7, op het begin van dit fietspad, dit verkeersbord wordt herhaald bij ieder kruispunt.
§ 2. In de Diksmuidestraat wordt een middengeleider aangebracht ter hoogte van huisnummer 124.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van de verkeersborden D1c en D1d.
Artikel 2.4 Borden betreffende het stilstaan en parkeren
In de Diksmuidestraat ter hoogte van huisnummer 67 wordt een parkeerplaats voor personen met een handicap ingericht.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van het verkeersbord E9a en het onderbord GXc met opschrift ‘7 m’.
Artikel 2.5 Aanwijzingsborden
§ 1. In de Diksmuidestraat wordt een oversteekplaats voor voetgangers ingericht ter hoogte van:
Deze maatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F49.
Artikel 2.6 Markeringen
§ 1. In de Diksmuidestraat worden oversteekplaatsen voor voetgangers aangebracht, ter hoogte van de volgende locaties:
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van witte banden evenwijdig met de rijweg.
§ 2. Op de Diksmuidestraat, gedeelte vanaf de gemeentegrens tot de Statiestraat, wordt de rijbaan over de volledige lengte van de straat verdeeld in rijstroken.
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van een witte doorlopende of onderbroken strepen evenwijdig met de rijweg.
§ 3. In de Diksmuidestraat wordt een overlangse markering aangebracht die de rand van de weg aanduiden door middel van een volle streep, gedeelte vanaf huisnummer 122 tot aan de gemeentegrens.
§ 4. In de Diksmuidestraat zijn verdrijvingsvlakken ingetekend ter hoogte van de middengeleider.
§ 5. In de Diksmuidestraat worden markeringen voor bushaltes aangebracht ter hoogte van de huisnummers 145 en 169.
§ 6. In de Diksmuidestraat wordt een stopstreep aangebracht die de plaats aanduidt waar bestuurders moeten stoppen, dit ter hoogte van:
Deze maatregel wordt aangeduid door het aanbrengen van witte strepen, haaks op de rand van de rijweg.
§ 7. Op de ondergeschikte wegen van de Diksmuidestraat wordt een dwarsmarkering aangebracht met een verwijzing naar de voorrangsregel die van toepassing is.
Deze maatregel wordt aangeduid met een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken.
Schepen Geert Moerkerke licht het agendapunt toe. Raadslid Miet Vandenbulcke vraagt meer uitleg over de exacte locatie van het huisnummer 67 in de Diksmuidestraat.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het aanvullend verkeersreglement van de Diksmuidestraat wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
De Vlaamse overheid ondersteunt de lokale besturen in de handhaving op zwerfvuil. OVAM stelt al een paar jaar vaststellers te werk die zich uitsluitend bezig houden met het controleren op zwerfvuil.
In de zitting van de gemeenteraad van 27 januari 2022 werden een aantal gewestelijke personeelsleden nominatief aangesteld als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering die binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn.
Sinds 8 januari 2024 is nieuwe GAS-wetgeving van kracht. Eén van de wijzigingen is dat de GAS-vaststellers niet meer op naam aangesteld moeten worden. Er werd dan ook een wijzigend aanstellingsbesluit (zonder namen) opgesteld door OVAM, met de vraag dit te laten goedkeuren door de gemeenteraad. De aanstelling blijft dan geldig indien er interne personeelsverschuivingen zouden plaatsvinden binnen OVAM.
De OVAM houdt een lijst bij met de namen van onze personeelsleden belast met de vaststellingsopdracht. Deze ligt in de toekomst ter inzage bij de OVAM.
Het gaat in concreto om gewestelijke personeelsleden die door het lokaal bestuur worden aangesteld in de zin van artikel 21 §1, 2° van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Dit zijn gewestelijke personeelsleden die binnen hun welomschreven bevoegdheden door de gemeenteraad worden aangewezen om op het grondgebied van de gemeente vaststellingen te doen van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie.
De personeelsleden moeten voldoen aan de vereisten zoals bepaald in het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie. Dit zijn enerzijds aanwervings- of aanstellingsvoorwaarden en anderzijds het slagen voor een verplichte opleiding.
Schepen Chris Verhaeghe licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De OVAM wordt aangesteld als gewestelijk vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Staden voor de vaststelling van overtredingen op hoofdstuk 3 van de zonale politieverordening Openbare Orde.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 1 december 2022 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'renovatie stookplaats sporthal Staden' toe te wijzen aan Certuz Studiebureau vof - Marc Kerckaert, Koordhoekstraat 34 te 8610 Zarren.
In het kader van de opdracht 'renovatie stookplaats sporthal Staden' werd een bestek met nr. 2024 199 opgesteld door de ontwerper, Certuz Studiebureau vof - Marc Kerckaert, Koordhoekstraat 34 te 8610 Zarren.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 110.597,00 euro exclusief btw of 133.822,37 euro inclusief 21 % btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de plaatsing en de gunning van de opdracht.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0742-01/230000/BESTUUR/CBS/0/VI-087 (actie GBB).
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het bestek met nr. 2024 199 en de raming voor de opdracht 'renovatie stookplaats sporthal Staden', opgesteld door de ontwerper, Certuz Studiebureau vof - Marc Kerckaert, Koordhoekstraat 34 te 8610 Zarren worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 110.597,00 euro exclusief btw of 133.822,37 euro euro inclusief 21 % btw.
Artikel 2:
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de plaatsings- en de gunningsprocedure.
Artikel 3:
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0742-01/230000/BESTUUR/CBS/0/VI-087 (actie GBB).
Op 23 november 2023 ontving het college van burgemeester en schepen een aanvraag tot bijstelling van omgevingsvergunning voor lot 3f van de verkaveling. Het doel van de bijstelling vergunning betreft de wijziging van bestemming van een private wegenis naar een openbare wegenis. De vennootschap Bouwdesc, Lange Limaerstraat 6, 8600 Vladslo kreeg een volmacht van Demunck Bouw nv om op te treden als bouwheer.
Het rooilijnplan met de nieuw aan te leggen weg wordt ter goedkeuring voorgelegd aan deze gemeenteraad.
Het uitvoeringsdossier wordt eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in een afzonderlijke beslissing.
Overeenkomstig artikel 12 paragraaf 12 wordt de procedure voor vaststelling van het rooilijnplan gecombineerd met de aanvraag tot omgevingsvergunning, meer bepaald de aanvraag tot verkavelen. De gemeenteraad moet uitspraak doen over het rooilijnplan. Zonder goedkeuring van de gemeenteraad over het rooilijnplan kan het college van burgemeester en schepenen geen beslissing nemen over de omgevingsvergunning.
Overeenkomstig artikel 4 van het decreet gemeentewegen dient elke wijziging van het gemeentelijk wegennet minstens aan volgende criteria te voldoen:
De grond gelegen binnen de contouren van de nieuwe rooilijn heeft een oppervlakte van 377 m².
In kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning liep een openbaar onderzoek voor het rooilijnplan. Het openbaar onderzoek liep van 27 november 2023 tot 26 december 2023. De gemeente heeft geen bezwaren ontvangen.
Na aanleg van de nieuwe weg wordt de grond kosteloos overgedragen naar het openbaar domein. De aanleg van de weg is ten laste van de verkavelaar.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
Raadslid Miet Vandenbulcke vraagt meer uitleg over het statuut van de achterliggende percelen (vroegere tennispercelen). Is dit bouwgrond? De burgemeester bevestigt dat dit inderdaad bouwgrond is en dit reeds vanaf 2005, de datum waarop het GRUP Heuvelrug van kracht is.
Raadslid Ludwig Willaert merkt op dat het heel lang heeft geduurd voor deze site verder ontplooid wordt. De burgemeester legt uit dat de eigenaar het pas twee jaar geleden te koop heeft gesteld. Er waren 2 verschillende kopers, één voor het voorliggend stuk en één voor het achterliggend stuk.
Het raadslid vraagt of er ook openbare verlichting wordt voorzien op dit stukje weg. De burgemeester antwoordt hierop bevestigend.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van rooilijnplan gelegen met kadastrale gegevens Staden 1ste afdeling, sectie B, 1396 k (lot 3F) langs de achterliggende percelen Ieperstraat 146-148 in Staden opgemaakt door Landmeter Delfien Deburghgraeve en dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond, aangevraagd door Bouwdesc, Limaertstraat 6, 8600 Vladslo, goed.
Het college van burgemeester en schepenen ontving een omgevingsaanvraag van TOBCO, Hoogweg 78, 8940 Wervik voor het verkavelen van 2 percelen met kadastrale gegevens Staden 1ste afdeling, sectie B, 1398c en 1398d gelegen langs de achterliggende percelen Ieperstraat 146-148. Het perceel 1398d wordt ingericht als openbare weg en voorzien van nutsleidingen.
Het ontwerp van rooilijnplan met de nieuw aan te leggen weg in het kader van de verkaveling van de achterliggende percelen langs de Ieperstraat 146-148 ligt ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Overeenkomstig artikel 12 paragraaf 12 wordt de procedure voor vaststelling van het rooilijnplan gecombineerd met de aanvraag tot omgevingsvergunning, meer bepaald de aanvraag tot verkavelen. De gemeenteraad moet uitspraak doen over het rooilijnplan. Zonder goedkeuring van de gemeenteraad over het rooilijnplan kan het college van burgemeester en schepenen geen beslissing nemen over de omgevingsvergunning.
Overeenkomstig artikel 4 van het decreet gemeentewegen dient elke wijziging van het gemeentelijk wegennet minstens aan volgende criteria te voldoen:
De grond gelegen binnen de contouren van de nieuwe rooilijn heeft een oppervlakte van 570 m².
In kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning loopt een openbaar onderzoek, waarvan het rooilijnplan deel uitmaakt. Het openbaar onderzoek liep van 18 december 2023 tot 16 januari 2024. De gemeente heeft geen bezwaren ontvangen.
Na aanleg van de nieuwe weg wordt de grond kosteloos overgedragen naar het openbaar domein. De aanleg van de weg is ten laste van de verkavelaar.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van rooilijnplan gelegen met kadastrale gegevens Staden 1ste afdeling, sectie B, 1398d langs de achterliggende percelen Ieperstraat 146-148 in Staden opgemaakt door Landmeter Delfien Deburghgraeve en dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond, aangevraagd door Bouwdesc, Limaertstraat 6, 8600 Vladslo, goed.
Op 20 juli 2023 verleende het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning aan Demunck Bouw nv, Ieperstraat 120, 8890 Moorslede voor het herverkavelen van het perceel Staden 1ste afdeling, sectie B, 1396 k gelegen langs de Ieperstraat 146-148 in Staden. Het betreft de afbraak van bestaande gebouwen en constructies en de verdeling in 6 loten.
Op 23 november 2023 ontving het college van burgemeester en schepen een aanvraag tot bijstelling van omgevingsvergunning voor lot 3f van de verkaveling. Het doel van de bijstelling betreft de wijziging van bestemming van een private wegenis naar een openbare wegenis met als doel de nieuwe verkaveling op de achterliggende percelen te ontsluiten. De vennootschap Bouwdesc, Lange Limaerstraat 6, 8600 Vladslo kreeg een volmacht van Demunck Bouw nv om op te treden als bouwheer.
Het uitvoeringsdossier wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het rooilijnplan met de nieuw aan te leggen weg wordt eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan deze gemeenteraad in een afzonderlijke beslissing.
In deze verkaveling wordt er op lot 3f een nieuwe wegenis en riolering aangelegd die later zal worden opgenomen in het openbaar domein.
Wegenis/groenzone:
De nieuw aan te leggen hoofdweg wordt uitgevoerd in betonstraatstenen. De wegenis is voldoende breed voor het kruisen van 2 personenwagens. De hoofdweg is tevens voldoende uitgerust voor de brandweer.
Riolering:
Regenwater - RWA: de code die wordt toegepast is 330 m³/ha voor de berekening van het infiltratievolume en 8 m²/100 m² verharde oppervlakte voor de berekening van de infiltratieoppervlakte. De code van goede praktijk vraagt om zo veel mogelijk het regenwater op eigen terrein te laten infiltreren. Om hieraan te kunnen voldoen moet de ondergrond voldoende doorlatend zijn en moet het grondwater voldoende diep aanwezig zijn. De nieuwe riolering wordt uitgevoerd in betonbuizen. Er werden bijkomende berekeningen uitgevoerd waarbij aangetoond is dat de voorziene riolering de nodige debieten zonder problemen kan opvangen.
Droogweerafvoer – DWA: het vuil water van de woningen wordt opgevangen in een nieuwe riolering. Deze riolering is overgedimensioneerd zodat camera-inspectie altijd mogelijk is. De helling is conform de voorwaarden van de rioolbeheerder. Deze nieuwe riolering wordt uitgevoerd in grès-buizen d250. De dwa-riolering zal gravitair kunnen aansluiten op de bestaande gescheiden riolering in de Ieperstraat. Aangezien de buizen overgedimensioneerd zijn, zullen er ook geen problemen worden vastgesteld om de nodige debieten te kunnen opvangen.
Watertoetskaarten: de projectzone ligt niet in mogelijks of effectief overstromingsgevoelig gebied. De projectzone van de verkaveling is ook niet ingekleurd op de pluviokaart waar er minimaal water kan blijven staan. Er zal dus geen inname zijn van eventueel water op het terrein. Bijgevolg dient er ook geen compensatie te worden voorzien voor eventuele ophogingen.
Raming:
De aanleg van lot 3f van de verkaveling zal samen gebeuren met de aanleg van de wegenis en riolering van de verkaveling van de achterliggende percelen. De totale raming voor beide wegenis- en rioleringswerken bedraagt 182.626,05 euro exclusief btw of 220.977,52 euro inclusief btw en is ten laste van de bouwheer.
In het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning liep een openbaar onderzoek voor het rooilijnplan. Het openbaar onderzoek liep van 27 november 2023 tot 26 december 2023. De gemeente heeft geen bezwaren ontvangen.
Na aanleg van de nieuwe weg wordt deze kosteloos overgedragen naar het openbaar domein. De aanleg van de weg is ten laste van de verkavelaar.
Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente, alle werken zijn ten laste van de bouwheer.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van de wegenis gelegen op kadastraal perceel Staden 1ste afdeling, sectie B, 1396 k langs de Ieperstraat 146-148 in Staden goed. De wegenis maakt deel van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond, aangevraagd door Bouwdesc nv, Lange Limaerstraat 6, 8600 Vladslo.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het technisch bestek en de raming goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad stelt de projectontwikkelaar aan voor de aanleg, inclusief alle aanpassingen aan het bestaande openbaar domein en nutsleidingen.
Het college van burgemeester en schepenen ontving een omgevingsaanvraag van TOBCO, Hoogweg 78, 8940 Wervik voor het verkavelen van 2 percelen met kadastrale gegevens Staden 1ste afdeling, sectie B, 1398c en 1398d gelegen langs de achterliggende percelen Ieperstraat 146-148. Het betreft 6 loten waarvan 4 zullen dienen voor open bebouwing, 1 lot voor het plaatsen van een hoogspanningskabine en 1 lot voor openbare wegenis.
De vennootschap Bouwdesc bv, Lange Limaerstraat 6, 8600 Vladslo kreeg een volmacht van TOBCO om op te treden als bouwheer.
Het uitvoeringsdossier wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het rooilijnplan met de nieuw aan te leggen weg wordt eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad (afzonderlijke beslissing).
Het betreft een verkavelingsaanvraag voor 4 ééngezinswoningen ter hoogte van Ieperstraat 146-148 te Staden. In deze verkaveling wordt er nieuwe wegenis en riolering aangelegd die later zal worden opgenomen in het openbaar domein.
Wegenis/groenzone:
De nieuw aan te leggen hoofdweg wordt uitgevoerd in betonstraatstenen. De parkeervakken worden uitgevoerd in grasbetondallen (waterdoorlatend). De wegenis is voldoende breed voor het kruisen van 2 personenwagens. De hoofdweg is tevens voldoende uitgerust voor de brandweer. Er worden voldoende openbare parkeervakken voorzien in het project. Iedere woning heeft ook voldoende parkeermogelijkheden op eigen terrein. Er is een beperkte groenzone aanwezig die wel voldoende groen karakter zal geven aan de verkaveling.
Riolering:
Regenwater - RWA: volgens het hemelwaterformulier wordt de verharde oppervlakte van het openbaar domein ingerekend en wordt er per ééngezinskavel een extra 80 m² ingerekend. De code die wordt toegepast is 330 m³/ha voor de berekening van het infiltratievolume en 8 m²/100 m² verharde oppervlakte voor de berekening van de infiltratieoppervlakte. De code van goede praktijk vraagt om zo veel mogelijk het regenwater op eigen terrein te laten infiltreren. Om hieraan te kunnen voldoen moet de ondergrond voldoende doorlatend zijn en moet het grondwater voldoende diep aanwezig zijn. De nieuwe riolering wordt uitgevoerd in betonbuizen. Er werden bijkomende berekeningen uitgevoerd waarbij aangetoond is dat de voorziene riolering de nodige debieten zonder problemen kan opvangen.
Droogweerafvoer – DWA: het vuil water van de woningen wordt opgevangen in een nieuwe riolering. Deze riolering is overgedimensioneerd zodat camera-inspectie altijd mogelijk is. De helling is conform de voorwaarden van de rioolbeheerder. Deze nieuwe riolering wordt uitgevoerd in grès-buizen d250. De dwa-riolering zal gravitair kunnen aansluiten op de bestaande gescheiden riolering in de Ieperstraat. Aangezien de buizen overgedimensioneerd zijn, zullen er ook geen problemen worden vastgesteld om de nodige debieten te kunnen opvangen.
Watertoetskaarten: de projectzone ligt niet in mogelijks of effectief overstromingsgevoelig gebied. De projectzone van de verkaveling is ook niet ingekleurd op de pluviokaart waar er minimaal water kan blijven staan. Er zal dus geen inname zijn van eventueel water op het terrein. Bijgevolg dient er ook geen compensatie te worden voorzien voor eventuele ophogingen.
Grondplan:
Er werd een grondplan uitgewerkt waarbij de aftoetsing werd gemaakt betreffende de mogelijke opvang van het regenwater volgens bovenvermelde richtlijnen van hemelwaterverordening. Bij de aanvraag van de woningen, dient men afzonderlijk per woning ook nog een infiltratieput te voorzien en dit volgens GSV en dit voor de ééngezinswoningen. Op heden werd de bodem niet in rekening gebracht voor infiltratie. In alle geval zal dit nog weinig impact hebben op het project omdat dit voldoende buffer en infiltratie heeft. Het bestaand rioleringsstelsel zal niet of slechts zeer minimaal extra worden belast en dit pas nadat de overstort in werking zal treden. Er zullen dus geen nadelige invloeden zijn op afwaartse stelsels en omliggende percelen.
Raming:
De aanleg van de wegenis en riolering van de verkaveling zal samen gebeuren met de aanleg van de wegenis en riolering op perceel lot 3f van de voorliggende verkaveling langs de Ieperstraat 146-148. De totale raming voor beide wegenis- en rioleringswerken bedraagt 182.626,05 euro exclusief btw of 220.977,52 euro inclusief btw en is ten laste van de bouwheer.
In kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning liep een openbaar onderzoek voor het rooilijnplan. Het openbaar onderzoek liep van 18 december 2023 tot 16 januari 2024. De gemeente heeft geen bezwaren ontvangen.
Na aanleg van de nieuwe weg wordt deze kosteloos overgedragen naar het openbaar domein. De aanleg van de weg is ten laste van de verkavelaar.
Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente, alle werken zijn ten laste van de bouwheer.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het ontwerp van de wegenis op het perceel met kadastrale gegevens Staden 1ste afdeling, sectie B, 1398d gelegen langs de achterliggende percelen Ieperstraat 146-148 en dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van grond, aangevraagd door Bouwdesc bv, Lange Limaerstraat 6, 8600 Vladslo, goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het bijzonder bestek en de raming voor de opdracht goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad stelt de projectontwikkelaar aan voor de aanleg, inclusief alle aanpassingen aan het bestaande openbaar domein en nutsleidingen.
De woonmaatschappij Thuiswest is opgericht en de afbakening van het werkingsgebied werd goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 28 oktober 2021.
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag konden gaan om tot een concrete invulling te komen.
De woonmaatschappij nam het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in deze toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De vertegenwoordiging vanuit Staden werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 juni 2023. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
In het werkingsgebied van Thuiswest is de toewijzingsraad aangesteld. Deze bestaat, naast de vertegenwoordigers vanuit Thuiswest uit onderstaande leden.
Gemeenten |
Effectief lid |
Plaatsvervangend lid |
|
1 |
Roeselare |
Floortje Scheldeman |
Hanne Dierynck |
2 |
Staden |
Dorine Ligneel |
Wouter Tyberghien |
3 |
Hooglede |
Steven Vandenbussche |
Hanne Dierynck |
4 |
Lichtervelde |
Joost Boeve |
Olivier Van der Heyden |
5 |
Ardooie |
Caroline De Bels |
Jennifer Rodrigues |
6 |
Moorslede |
Wim Goemaere |
Geert Leenknecht |
7 |
Izegem |
Benoit Sintobin |
Tom Verbeke |
8 |
Ledegem |
Ria Vandaele |
Eva Demeyer |
9 |
Ingelmunster |
Christine Vandevoorde |
Katrien Vandecasteele |
10 |
Torhout |
Stefanie Callewaert |
Nog te bepalen |
11 |
Poperinge |
Bauke Pouseele |
Leen Vandevyver |
12 |
Vleteren |
Günther Goudeseune |
Els Havegheer |
13 |
Zonnebeke |
Annelies Hommez |
Evelien Van Ootegem |
14 |
Langemark-Poelkapelle |
Delfien Denorme |
Annelies Hommez |
|
Welzijnssector |
Effectief lid |
Plaatsvervangend lid |
15 |
VAPH |
St. Idesbald – Thierry Dooms |
Tordale – Evy De Geytere |
16 |
Jongerenwelzijn |
Xplo – Patricia Vanlede |
Xplo – Nele Boeve |
17 |
CAW |
CAW centraal – Liesbet Mullie |
CAW centraal – Lies Vandenbussche |
18 |
GGZ |
Netwerk Kwadraat – Jeroen Devos |
Netwerk Kwadraad – Joke Castelein |
19 |
Vereniging waar armen het woord nemen |
tKringske – Sarah Vancompernolle |
Claudine Rogiers – voorzitter tKringske |
De toewijzingsraad van Thuiswest heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en het traject in nauw overleg met de leden van de toewijzingsraad een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3). Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
De toewijzingsraad van Thuiswest heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Binnen de toewijzingsraad werd besloten om voor de verdeling van de toewijzing over de doelgroepen en voor het bepalen van de volgorde waarop aanvragen voor versnelde toewijzing behandeld zullen worden, te werken met een puntensysteem dat rekening houdt met de dringendheid van de woonvraag.
Toewijzingen aan specifieke doelgroepen (pijler 3) worden opgenomen in de verschillende lokale toewijsreglementen.
Jaarlijks zal er door de toewijzingsraad een evaluatie gebeuren voor deze besluiten.
Er wordt verwezen naar de opgenomen webinar van 1 maart 2024 en de georganiseerde teamsvergadering op 7 maart 2024 ten behoeve van de gemeenteraadsleden van de aangesloten besturen.
Toewijzingsreglement Thuiswest woonmaatschappij.
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.
Raadslid Sarah Van Walleghem meldt dat de sessie van 7 maart op dezelfde avond plaatsvond als de vergadering van de politieraad. Toen zij een twintigtal minuten te laat inlogde, was de sessie al bijna gedaan. Toen werd er ook gezegd dat de sessie werd opgenomen en dat dit bezorgd zou worden. Volgens het raadslid is dit nog niet gebeurd.
Schepen Joeri Deprez duidt dat er 2 momenten waren. Er was het webinar dat op 1 maart werd rond gemaild en dat nog altijd beschikbaar is. Hij belooft de link hiervan nog eens door te mailen naar de raadsleden. De live-sessie van 7 maart was een extra sessie voor mogelijke extra vragen. Daar heeft hij inderdaad ook nog geen opname van gezien. Maar de webinar van 1 maart biedt al heel veel duidelijkheid.
Raadslid Bart Coopman meldt dat de webinar inderdaad een heel heldere uiteenzetting bood. Hij is wel van oordeel dat de aanpassingen mogelijks een aantal knelpunten bevatten. De evaluatie hieromtrent zal dan ook een heel belangrijk moment zijn. Het raadslid heeft ook cijfers gezien omtrent de mensen die zich moeten herinschrijven op het Centraal Inschrijvingsregister. Voor Staden gaat het om 152 personen en zelfs meer dan 70 mensen moeten nog stukken afleveren. Het raadslid vraagt of er voldoende ondersteuning wordt geboden aan die mensen, die misschien minder digitaal vaardig zijn, om zeker hun herinschrijving te kunnen doen.
Schepen Joeri Deprez bevestigt dat het evaluatiemoment inderdaad heel belangrijk zal zijn. Op heden was het vooral de bedoeling om snel te kunnen schakelen. Want in de regelgeving is bepaald dat 20 % van de toewijzingen moet gebeuren via pijler 2 "de versnelde toewijzing". Zolang de toewijsreglementen niet zijn goedgekeurd, kan hier niet mee gestart worden. De toekomst zal moeten uitwijzen, na evaluatie, of er bijsturingen nodig zijn.
Betreffende de inschrijvingen in het CIR, weet de schepen dat de procedure heel eenvoudig is. De software is gemakkelijk te gebruiken. Er zijn ook al een aantal avondopeningen geweest van de woondienst om mensen te ondersteunen bij het herbevestigen van hun inschrijving of het vervolledigen van hun aanvraag. Mensen die nog niet gereageerd hebben, zullen ook proactief worden gecontacteerd. Via de woondienst kan dit GDPR-conform gebeuren.
Raadslid Ludwig Willaert heeft een bedenking en een vraag. Zijn bedenking is dat het toewijsreglement behoorlijk ingewikkeld is. Hij begrijpt ook wel dat het om een gemeenschappelijk standpunt gaat van de verschillende gemeenten. Zijn fractie gaat hier dan ook mee akkoord. Op het einde van de tekst leest het raadslid ook dat er maximaal 17 eenheden "proefwonen" zijn voorbehouden voor Staden.
Schepen Joeri Deprez legt uit dat deze eenheden voor proefwonen te situeren zijn in pijler 3. Maximaal 1/3 mag via deze weg worden toegewezen. Die 17 eenheden is een theoretisch getal, op vandaag zijn er slechts 2 plaatsen effectief toegewezen. Eén ervan is effectief ingevuld. Raadslid Ludwig Willaert zou graag weten waar deze plaats is gesitueerd. De schepen denkt dat dit in het Engels Hof is.
Aanvullend geeft de schepen mee dat de woonmaatschappij ook gesprekken voert met Kerckstede om eventueel een aantal woonentiteiten in te zetten in kader van begeleid wonen. Ook deze vorm zou dan kunnen gebeuren onder de vlag van proefwonen.
Raadslid Marc Van Ysacker heeft gelezen dat het intern huurreglement nog in ontwikkeling is. Hij vraagt zich af of er een datum werd vooropgesteld wanneer dit zou worden afgewerkt. Schepen Joeri Deprez bevestigt dat men hier nog mee bezig is, er werd geen datum vooropgesteld wanneer dit afgewerkt zal zijn maar het ligt in de bedoeling om hier snel werk van te maken. De schepen zal dit verder opvolgen, want het zal goedgekeurd worden binnen de bestuursorganen van Thuiswest.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van het toewijzingsreglement zoals toegevoegd in bijlage bij dit besluit en voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuiswest.
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.
De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.
In het werkingsgebied van Thuiswest is de toewijzingsraad aangesteld. Deze bestaat, naast de vertegenwoordigers vanuit Thuiswest uit onderstaande leden.
|
Gemeenten |
Effectief lid |
Plaatsvervangend lid |
1 |
Roeselare |
Floortje Scheldeman |
Hanne Dierynck |
2 |
Staden |
Dorine Ligneel |
Wouter Tyberghien |
3 |
Hooglede |
Steven Vandenbussche |
Hanne Dierynck |
4 |
Lichtervelde |
Joost Boeve |
Olivier Van der Heyden |
5 |
Ardooie |
Caroline De Bels |
Jennifer Rodrigues |
6 |
Moorslede |
Wim Goemaere |
Geert Leenknecht |
7 |
Izegem |
Benoit Sintobin |
Tom Verbeke |
8 |
Ledegem |
Ria Vandaele |
Eva Demeyer |
9 |
Ingelmunster |
Christine Vandevoorde |
Katrien Vandecasteele |
10 |
Torhout |
Stefanie Callewaert |
Nog te bepalen |
11 |
Poperinge |
Bauke Pouseele |
Leen Vandevyver |
12 |
Vleteren |
Günther Goudeseune |
Els Havegheer |
13 |
Zonnebeke |
Annelies Hommez |
Evelien Van Ootegem |
14 |
Langemark-Poelkapelle |
Delfien Denorme |
Annelies Hommez |
|
Welzijnssector |
Effectief lid |
Plaatsvervangend lid |
15 |
VAPH |
St. Idesbald – Thierry Dooms |
Tordale – Evy De Geytere |
16 |
Jongerenwelzijn |
Xplo – Patricia Vanlede |
Xplo – Nele Boeve |
17 |
CAW |
CAW centraal – Liesbet Mullie |
CAW centraal – Lies Vandenbussche |
18 |
GGZ |
Netwerk Kwadraat – Jeroen Devos |
Netwerk Kwadraad – Joke Castelein |
19 |
Vereniging waar armen het woord nemen |
tKringske – Sarah Vancompernolle |
Claudine Rogiers – voorzitter tKringske |
Het huishoudelijk reglement werd opgemaakt door de toewijzingsraad en heeft als doel het vaststellen van richtlijnen en procedures voor de werking van de toewijzingsraad van de woonmaatschappij. Het is opgesteld met het oog op een eerlijke en transparante werking van deze toewijzingsraad. Het beschrijft de opdracht, de samenstelling en de werking van de toewijzingsraad en de afspraken rond aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders voor de versnelde toewijzing (pijler 2) en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen (pijler 3).
Het huishoudelijk reglement dient goedgekeurd te worden door het bestuursorgaan van de woonmaatschappij en wordt ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraden van het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Huishoudelijk reglement Thuiswest woonmaatschappij.
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe en verwijst naar zijn uiteenzetting bij het vorige agendapunt.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het huishoudelijk reglement, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit.
In de gemeenteraad van 19 december 2019 werd het reglement inzake registratie en belasting leegstaande woningen en gebouwen goedgekeurd.
Voor renovatiewerken op basis van een goedgekeurde omgevingsvergunning kan er een vrijstelling worden bekomen voor maximum drie jaar. Bij de omschrijving is er ook sprake van 'sloopwerkzaamheden' waardoor er onduidelijkheid ontstaat en wordt aangenomen dat er ook een vrijstelling kan worden bekomen bij een goedgekeurde sloopvergunning.
De vrijstelling is enkel van toepassing voor renovatiewerken.
Er wordt voorgesteld om de tekst aan te passen zodat deze onduidelijkheid is weggewerkt.
Verder zijn er geen inhoudelijke aanpassingen.
Het aangepast reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De aanpassing beoogt een verduidelijking van de vrijstelling voor renovatiewerken die worden uitgevoerd op basis van een omgevingsvergunning.
De tekst onder artikel 10 - 4) - f) "gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor renovatiewerken of sloopwerkzaamheden, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning en per pand slechts éénmaal kan worden aangevraagd;"
wordt vervangen door "gerenoveerd wordt, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de omgevingsvergunning en per pand slechts éénmaal kan worden aangevraagd;"
De vrijstelling is van toepassing op woningen en gebouwen die worden gerenoveerd en is niet van toepassing voor woningen en gebouwen die worden gesloopt. Voor woningen en gebouwen die worden gesloopt dient de sloop effectief te zijn uitgevoerd. Na de sloop wordt het pand automatisch geschrapt uit de inventaris leegstand en is er bijgevolg ook geen heffing meer van toepassing.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1
In het reglement inzake registratie en belasting leegstaande woningen en gebouwen, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, wordt de tekst onder artikel 10 - 4) - f) "gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor renovatiewerken of sloopwerkzaamheden, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning en per pand slechts éénmaal kan worden aangevraagd;" vervangen door "gerenoveerd wordt, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de omgevingsvergunning en per pand slechts éénmaal kan worden aangevraagd;".
De voorzitter sluit de zitting op 28/03/2024 om 20:12.
Namens gemeenteraad,
Tine Dochy
algemeen directeur
Heidi Ballyn
voorzitter