Notulen gemeenteraad van 30 mei 2024.
Raadslid Marc Van Ysacker informeert of het systeem van Mobitwin lang plat heeft gelegen na de gebeurde hacking? Schepen Joeri Deprez beantwoordt de vraag en meldt dat dit kort na de vorige gemeenteraad weer in werking was. Het systeem heeft dus niet zo lang plat gelegen.
Bijkomend informeert raadslid Marc Van Ysacker of er al enig schot in de zaak is omtrent de schadegevallen naar aanleiding van het dorpsfeest te Oostnieuwkerke? Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht toe dat dit onderzoek nog bezig is. Er zijn nog onvoldoende concrete elementen in dit onderzoek.
Raadslid Ludwig Willaert vraagt of het schattingsverslag over de Ommegang West nog kan doorgestuurd worden naar de raadsleden, zoals beloofd in vorige zitting. Dit is nog niet gebeurd. De voorzitter van de gemeenteraad belooft dit te bekijken en het nodige te doen.
BESLUIT:
Artikel 1:
Gezien er geen opmerkingen zijn over het verslag van de voorgaande vergadering wordt dit aanzien als goedgekeurd.
ln het decreet lokaal bestuur gaat het in hoofdstuk 5 van titel 2 'de ambtelijke organisatie van de gemeente en van het OCMW' over organisatiebeheersing en audit.
Artikel 217 geeft meer uitleg over wat organisatiebeheersing inhoudt: organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:
Artikel 219 bepaalt dat de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau rapporteert over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni.
Decreet lokaal bestuur inzonderheid artikel 41, 7° en 78, 8° en artikelen 217-220.
Het actieplan organisatiebeheersing 2023-2027 vloeit voort uit het kader organisatiebeheersing dat de totale werking van de organisatie omsluit en neemt hierbij het ‘kwaliteitsdenken’ als uitgangspunt. Hierbij werden de acties opgelijst die de organisatie de komende vijf jaar inplant ter optimalisatie van de organisatie.
Om het kwaliteitsdenken structureel in te bedden in de organisatie werden acties hieromtrent voorzien in het actieplan. Hierbij is het de bedoeling dat de organisatie periodiek, zoals vastgelegd in het actieplan, inspanningen levert om vooruitgang te boeken op vlak van organisatiebeheersing.
Jaarlijks wordt er gerapporteerd over de acties in het kader van organisatiebeheersing in de maand mei of juni, zoals dit decretaal bepaald is. De doelstellingenrealisatie geeft een stand van zaken weer met betrekking tot de acties van 2023-2024.
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.
Raadslid Ludwig Willaert heeft in de tekst gelezen dat er 3 kernwaarden werden bepaald in de organisatie. Wat zijn deze kernwaarden? Schepen Joeri Deprez benoemt de 3 gekozen kernwaarden voor de organisatie zijnde "verantwoordelijkheid, wendbaarheid en positiviteit".
Bijkomend informeert het raadslid naar de timing van de inspiratienota/omgevingsanalyse die door het managementteam wordt opgemaakt voor het nieuwe bestuur. Schepen Joeri Deprez beantwoordt dat de timing in de nota vermeld staat en dat deze nota wordt gevalideerd door het managementteam in september 2024.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport doelstellingenrealisatie organisatiebeheersing 2023-2024, zoals bepaald in bijlage bij dit besluit.
Jaarlijks dient het lestijdenpakket voor de gemeenteschool OKIDO te worden vastgesteld door de gemeenteraad.
De teldag van 1 februari 2024 (brief AGODI van 19 maart 2024) resulteerde in volgende lestijden basisomkadering voor gemeenteschool OKIDO: 170 gesubsidieerde lesuren, 19 SES-lestijden, 2 uren kerntaak, 1 uur 'samen school maken', 2 uren aanvangsbegeleiding.
Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met een aantal uren extra AN en/of GAN (anderstalige nieuwkomers of gewezen anderstalige nieuwkomers). De toekenning van deze uren is nog onzeker, dit hangt af of het minimum aantal anderstalige leerlingen wordt gehaald.
Dit pakket van basisomkadering werd toegekend op basis van het leerlingenaantal op 1 februari 2024. Aan dit pakket van basisomkadering worden er 24 PWB-uren als onderwijzersuren toegevoegd.
Op basis hiervan kunnen dus maximaal 218 lesuren aangewend worden voor het lestijdenpakket in de gemeenteschool voor het schooljaar 2024-2025.
Artikel 40 decreet lokaal bestuur.
Aanwending van het lestijdenpakket:
Het resterend aantal onderwijslestijden (218 - 155 = 63 maximaal) worden ingezet in het kader van opsplitsen grote klassen L1, co-teaching, halftijdse wereldklas en extra zorgtaken.
De onderwijslestijden worden ook nog aangevuld met volgende ondersteunende functies:
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De teldag van 1 februari 2024 (brief van 19 maart 2024) resulteerde in volgende lestijden basisomkadering voor gemeenteschool OKIDO: 170 gesubsidieerde lesuren, 19 SES-lestijden, 2 uren kerntaak, 1 uur 'samen school maken' en 2 uren aanvangsbegeleiding. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met een aantal uren extra AN en/of GAN (anderstalige nieuwkomers of gewezen anderstalige nieuwkomers). De toekenning van deze uren is nog onzeker, dit hangt af of het minimum aantal anderstalige leerlingen wordt gehaald.
De hogergenoemde basisomkadering werd toegekend op basis van het leerlingenaantal op 1 februari 2024.
Er worden 24 PWB-uren als onderwijzersuren toegevoegd aan dit pakket van basisomkadering.
Aanwending van het lestijdenpakket:
Het resterend aantal onderwijslestijden (218 - 155 = 63 maximaal) worden ingezet in het kader van opsplitsen grote klassen L1, co-teaching, halftijdse wereldklas en extra zorgtaken.
De onderwijslestijden worden ook nog aangevuld met volgende ondersteunende functies:
Een schoolbestuur moet voor zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen. Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om eigen leerplannen te ontwikkelen en in te dienen of om gebruik te maken van leerplannen die door derden worden ontwikkeld en ingediend. De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Het naleven van de reglementering over de leerplannen is een erkenningsvoorwaarde. Een officiële school moet bovendien als erkenningsvoorwaarde de leerplannen volgen van ofwel de Onderwijsvereniging voor Steden en Gemeenten (OVSG), het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen of het Gemeenschapsonderwijs, ofwel eigen leerplannen ermee verenigbaar.
Een leerplan moet voldoen aan de volgende decretale en reglementaire criteria:
• het is beperkt in omvang;
• het laat voldoende ruimte voor de inbreng van scholen, leraren, lerarenteams of leerlingen en geeft dit ook aan;
• het neemt alle door het Vlaams Parlement goedgekeurde ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs en eindtermen voor het gewoon lager onderwijs letterlijk op waarbij het leerplan transparant het onderscheid maakt tussen welke doelen de eindtermen realiseren en welke doelen de ontwikkelingsdoelen nastreven;
• het is in overeenstemming met de internationale en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind in het bijzonder;
• het respecteert de goedgekeurde eindtermen en ontwikkelingsdoelen;
• het wordt in samenhang ingediend met andere leerplannen;
• het vermeldt de doelgroep;
• het vermeldt de administratieve benamingen van de leerlingengroepen voor wie het leerplan bestemd is;
• het leerplan maakt de systematiek duidelijk volgens welke het is opgebouwd (geeft samenhang weer met voorafgaande en volgende leerjaren);
• het leerplan vertoont consistentie met de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen;
• het leerplan vermeldt duidelijk welke materiële vereisten minimaal noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering.
Het schoolbestuur houdt ook rekening met de volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de betrokken scholen:
• de mate waarin het leerplan compatibel is met het open karakter (open staan voor alle leerlingen ongeacht de ideologische, filosofische of godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerling) van een school van het officieel gesubsidieerd onderwijs;
• de mate waarin het leerplan compatibel is met het eigen pedagogisch project;
• de mate waarin het leerplan compatibel is met de beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs;
• de mate waarin het leerplan de school kansen biedt om het curriculum af te stemmen op de eigen schoolcontext en visie (schooleigen curriculum);
• de mate waarin het leerplan vergezeld wordt van didactische toelichting die ondersteunend is voor de leraren.
OVSG heeft voor zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam Leer Lokaal een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisscholen. Dit digitaal leerplan (online tool met achterliggende databank) bevat de authentieke en decretaal vastgelegde onderdelen, maar het is ruimer dan dat.
Leer Lokaal bestaat namelijk uit een basisleerlijn, ondersteunende doelen, verdiepende doelen en uitbreidingsdoelen en vertrekt vanuit de zestien Europese sleutelcompetenties. OVSG heeft Leer Lokaal ingediend bij de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie heeft een advies tot definitieve goedkeuring uitgebracht.
De Vlaamse Regering heeft Leer Lokaal definitief goedgekeurd.
Als schoolbestuur wenst de gemeente Staden, op voorstel van de scholengemeenschap en de directie, gebruik te maken van Leer Lokaal voor de gemeenteschool OKIDO vanaf 1 september 2024.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 §1 en 2.
De keuze voor het leerplan Leer Lokaal van OVSG werd ter kennis gegeven aan de schoolraad op 10 juni 2024 en de vakorganisaties op 6 juni 2024.
Alle inhoudelijke info hierover is te vinden op: https://www.ovsg.be/onze-themas/leerplannen-didactiek/basisonderwijs/leer-lokaal.
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het leerplan Leer Lokaal van OVSG, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering, wordt vanaf 1 september 2024 gebruikt in gemeenteschool OKIDO, Vijfwegenstraat 19 te 8840 Staden.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast.
Het model van de OVSG vermeldt enerzijds zaken die volgens de wet verplicht in een arbeidsreglement moeten worden opgenomen. Anderzijds werd dit uitgebreid met bepalingen die volgens ons best worden opgenomen in een arbeidsreglement van een basisschool.
Dit model biedt een uitgangspunt om een eigen arbeidsreglement te ontwikkelen dat maximaal is afgestemd op de lokale situatie, zonder evenwel in te druisen tegen de regelgeving.
Het behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om het voorliggende arbeidsreglement goed te keuren.
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het arbeidsreglement voor gemeenteschool OKIDO, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Het arbeidsreglement wordt bezorgd aan de medewerkers van gemeenteschool OKIDO.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit ter kennisgeving te bezorgen aan de inspectie van de sociale wetten.
Actie 208 van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 voorziet in de verkoop van een deel van de Ommegang West ter hoogte van het bedrijf Westvlees.
Deze actie kadert in het kanaliseren van zwaar vervoer in de kern van Westrozebeke waarbij door middel van een 'knip' geen doorgaand verkeer meer mogelijk is in de Ommegang West. Deze maatregel is inmiddels ingevoerd.
In functie van de verkeersveiligheid en het integreren van het deel Ommegang West ter hoogte van het bedrijf Westvlees wordt voorgesteld om dit deel van de openbaar weg te privatiseren en te verkopen aan Westvlees.
De gedeeltelijke opheffing van de Ommegang West (Chemin nr. 12) als gemeenteweg en het bijhorende rooilijnplan dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Tegelijk wordt voorgesteld om ook de voetweg Sentier nr. 49 op te heffen. Deze trage weg staat vermeld op de Atlas der Buurtwegen maar is op het terrein bebouwd door de bedrijfsgebouwen van Westvlees en reeds lange tijd niet meer in gebruik.
Bij de gedeeltelijke opheffing van de Ommegang West wordt er op de twee nieuwe eindpunten ruimte voorzien voor het inrichten van een keerpunt. Hiervoor wordt een deel private grond, eigendom van Westvlees en Belgian Pork Group, overgedragen aan het openbaar domein.
Met het bedrijf is er een schriftelijke overeenkomst inzake de overdracht (verkoop) van het deel Ommegang West en de kosteloze grondafstand in functie van de inrichting van de keerpunten.
Het meetplan/rooilijnplan is opgemaakt door het Studiebureau Geomex.
Het voorstel tot gedeeltelijke opheffing van Chemin nr. 12 (Ommegang West) en volledige opheffing van Sentier nr. 12 en de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan liggen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.
Procedure:
Overeenkomstig artikel 4 van het decreet gemeentewegen dient elke wijziging van het gemeentelijk wegennet minstens aan volgende criteria te voldoen:
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan en goedkeuring van het voorstel tot opheffing volgt er een openbaar onderzoek van 30 dagen.
Na afschaffing wordt de grond verkocht aan het aanpalend bedrijf Westvlees.
Met het bedrijf is er reeds een getekende overeenkomst. De overeengekomen prijs van 300.000,00 euro omvat de verkoop van het deel Ommegang West, de kosten voor het meetplan, administratieve kosten en de inrichting van de twee keerpunten.
Het wegdeel wordt verkocht met alle bestaande erfdienstbaarheden voor nutsleidingen die aanwezig zijn op het terrein.
Rooilijnplan, opgemaakt door Geomex, met referentie 18M0360M (van 14 juni 2024).
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
Raadslid Marc Van Ysacker wenst dit punt liever op te splitsen. De CD&V-fractie heeft opmerkingen over de opheffing van Chemin nr. 12. De opheffing van de overbodige Sentier nr. 49 is voor de CD&V-fractie wel aanvaardbaar. Burgemeester Francesco Vanderjeugd antwoordt dat de opmerkingen over beide zaken mogen worden gegeven maar het punt wordt in 1 keer gestemd.
Bijkomend merkt raadslid Marc Van Ysacker op dat de afspraken rond de bescherming van de ommegang en de Mariakapelletjes niet opgenomen zijn in de samenwerkingsovereenkomst. Dit is een gevaarlijke situatie indien er ooit een overname zou zijn van dit familiebedrijf. Vreemde CEO's zonder voeling met de gemeente kunnen alle gemaakte, mondelinge afspraken zomaar naast zich neerleggen.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd stelt dat "het bedrijf" de toezegging heeft gedaan omtrent de bescherming van de ommegang. Deze toezeggingen staan wel nergens op papier. De burgemeester stelt dat dit verder wordt bekeken en desgevallend toegevoegd kan worden aan de samenwerkingsovereenkomst, tegen de definitieve vaststelling.
Raadslid Ludwig Willaert heeft bij grondige lezing van het dossier, een 4-tal hiaten opgemerkt in dit dossier:
Burgemeester Francesco Vanderjeugd erkent de laatste opmerking. Deze fout werd ook opgemerkt en werd reeds aangepast.
Omtrent de motivatie herhaalt de burgemeester dat deze motivatie vooral het welzijn van de bewoners betreft. De bewoners steunen deze zelfs. Vervolgens belooft burgemeester Francesco Vanderjeugd een overzicht te bezorgen over de prijzen, als ook over de aanleg.
Raadslid Bonny Vergauwe vraagt of de fietsers of voetgangers voor de ommegang nog door kunnen. Hij heeft dit zo vernomen van de eigenaars.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd geeft mee dat, op heden, fietsers en wandelaars nog door kunnen. Maar als er een volledige afsluiting komt, dan zal dit niet meer kunnen. Op heden is een volledige afsluiting niet de beoogde doelstelling. Maar als dit toch gebeurt, kunnen de fietsers en voetgangers de Sentier rond het bedrijf volgen.
Raadslid Bart Coopman onderschrijft de vraag van de CD&V-fractie. Voor het dorp Westrozebeke is het van groot belang dat de gemaakte afspraken omtrent de Ommegang en de Mariakapelletjes in een schriftelijke overeenkomst komen.
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het voorstel tot gedeeltelijke opheffing van Chemin nr. 12 en de volledige opheffing van Sentier nr. 49 te Westrozebeke, gelegen ter hoogte van het bedrijf Westvlees, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.
Het rooilijnplan, opgemaakt door Geomex met referentie 18M0360M (van 14 juni 2024), vormt één geheel met deze beslissing.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt door Geomex met referentie 18M0360M (van 14 juni 2024), voorlopig vast.
Het ontwerp rooilijnplan vormt één geheel met deze beslissing.
Artikel 3:
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het organiseren van het openbaar onderzoek.
Voor de vestiging van de frituur 't Oud Station, gelegen op het openbaar domein, langs de de Carninstraat ter hoogte van de Diksmuidestraat, is er door het college van burgemeester en schepenen op 29 juli 2021 een nieuwe standplaatsvergunning goedgekeurd voor 5 jaar met ingang van 1 mei 2022.
De gemeente wenst de frituur te herlocaliseren dichter bij het oud stationsgebouw zodat beiden een compacter geheel vormen. Tegelijk wordt er een nieuwe frituur gebouwd die passend is bij de groene omgeving, met terras en gericht naar het park.
In overleg met de uitbaters van frituur 't Oud Station is overeengekomen om naast het oud stationsgebouw een zone van 205 m² ter beschikking te stellen via een recht van opstal.
De overeengekomen termijn is 40 jaar. De vergoeding wordt gelijkgesteld met de huidige standplaatsvergoeding van 2.500,00 euro/jaar.
Het ontwerp van akte voor het recht van opstal wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het recht van opstal dient te worden vastgelegd in een akte.
Na overleg met de uitbaters wordt voorgesteld om een recht van opstal af te sluiten onder volgende voorwaarden:
De ontwerpakte is opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
Raadslid Miet Vandenbulcke stelt zich een aantal praktische vragen bij dit agendapunt: waar moeten de auto's geparkeerd worden van auto's die zaken moeten leveren in het Stationsgebouw? Waar kunnen in de toekomst mobiele frituren of snackmobiels geplaatst worden bij feestjes?
Burgemeester Francesco Vanderjeugd antwoordt het raadslid dat er op de site nog voldoende plaats is om deze zaken nog mogelijk te maken. Hij ziet geen problemen hieromtrent door het verplaatsen van de frituur.
BESLUIT:
Artikel 1:
De ontwerpakte voor het recht van opstal voor een stuk grond, gelegen langs de de Carninstraat ter hoogte van het oud stationsgebouw, met gereserveerd perceelnummer 36019 A 1620 A P000, opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties, wordt goedgekeurd.
De ontwerpakte en het meetplan, toegevoegd in bijlage, vormen één geheel met deze beslissing.
Artikel 2:
De commissaris van de dienst Vastgoedtransacties, de heer Alain Maricou, wordt gemachtigd om de gemeente Staden te vertegenwoordigen bij ondertekening van deze akte.
Actie 178 van het meerjarenplan 2020-2025 beoogt de aanleg van een bufferbekken langs de Zarrenbeek, ter hoogte van de Sint Jansstraat, in functie van waterbeheersing langs de Zarrenbeek.
De gronden langs de Sint Jansstraat die nodig zijn voor de aanleg van het bufferbekken zijn reeds aangekocht. Recent is er ook laaggelegen weiland langs de Zarrenbeek ter hoogte van de Grote Veldstraat en langs de Akkerstraat aangekocht in functie van vernatting. Samen zullen de gronden één watersysteem vormen.
Om beide zones, bufferbekken en natte gronden, met elkaar te verbinden wordt een strook grond aangekocht langs de Zarrenbeek van +/- 6 m breed. De strook grond zal worden ingericht als trage weg langs de Zarrenbeek en kan, indien nodig, ook worden gebruikt als toegangsweg voor onderhoud van het bufferbekken en aanleg van leidingen.
Verkopers zijn Westfro (lot 8 op het meetplan) en Jacques Serroen (loten 6A, 6B en 7 op het meetplan). Lot 7 betreft een bebost restperceel dat aansluit op de zone van het bufferbekken.
Samen omvatten ze een oppervlakte van 3.522 m².
Met de eigenaars is er een schriftelijk akkoord voor de aankoop van de gronden.
De overeengekomen prijs is 5.320,00 euro (grond Westfro) en 29.900,00 euro (gronden Jacques Serroen).
De ontwerpaktes, opgemaakt door notaris Kint, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur.
De stroken grond zijn gelegen langs de Zarrenbeek en zorgen voor een verbinding tussen het aan te leggen bufferbekken langs de Sint Jansstraat en de Grote Veldstraat en aansluitend de laag gelegen grond lans de Zarrenbeek.
De gronden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 3.522 m².
De overeengekomen prijs is samen 35.220,00 euro of 10,00 euro/m², waarvan 5.320,00 euro voor de gronden Westfro en 29.900,00 euro voor de gronden Serroen.
De gronden Serroen, loten 6A, 6B en 7, zijn op 8 maart 2022 geschat op 21.276,00 euro of 7,12 euro/m².
Rekening houdend met een wederbeleggingsvergoeding, rekening houdend met de meerwaarde van de gronden in functie van het beoogde project en rekening houdende met de index tussen datum schatting en datum is de overeengekomen prijs van 10,00 euro/m² in verhouding tot de geschatte prijs en marktconform.
Voor de gronden Westfro wordt uitgegaan van een zelfde marktwaarde.
Onder actie 178 van het meerjarenplan is er voor 2024 een budget voorzien van 121.809,90 euro waarvan er nog 42.477,28 euro beschikbaar is. De aankoopprijs van 35.220,00 euro en de aktekosten passen binnen het voorziene budget.
Er werd op 18 juni 2024 voor beide aankopen een visum (2024/Gemeente/30 en 2024/Gemeente/31) verleend door de financieel directeur omtrent deze aankoop.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
Naar aanleiding van dit agendapunt informeert raadslid Bonny Vergauwe naar de planning en de specifieke startdatum van de werken aan het bufferbekken. Bijkomend vraagt hij ook meer informatie omtrent het uiteindelijke volume van het bufferbekken.
Schepen Chris Verhaeghe antwoordt dat de werken sowieso afgewerkt moeten zijn tegen eind 2025, gelet op de subsidies. Op heden is men bezig met de proefboringen. Vervolgens volgt nog een archeologisch onderzoek en daarna starten de eigenlijke werken aan het bufferbekken. Qua volume legt de schepen uit dat er een minimum is voorzien van 13.000 m³. Het grondverzet speelt hier ook een belangrijke rol.
Raadslid Ludwig Willaert vraagt nog meer specifieke informatie over wat er precies moet klaar zijn tegen eind 2025. Schepen Chris Verhaeghe legt uit dat het gaat om het volledige project.
Raadslid Ludwig Willaert uit zijn twijfels over deze krappe timing, gelet op de reeds lange doorlooptijd die het dossier kent.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd komt tussen en meldt dat dit dossier een normaal verloop kent. In eerste instantie werd hard gewerkt aan de nodige grondverwervingen met gemeentelijke middelen. Het aanleggen zelf gebeurt met middelen van de provincie. Zo'n dossier is eerder complex gelet op de samenwerking met de provincie en de subsidies in kader van de Blue Deal. Het project kent nog altijd een conforme, redelijke termijn.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het ontwerp van authentieke aankoopovereenkomsten voor aankoop van gronden gelegen langs de Zarrenbeek, opgemaakt door notaris Kint en zoals aangeduid op het meetplan opgemaakt door Geomex (loten 6A, 6B, 7 en 8), worden goedgekeurd.
Het ontwerp van authentieke aankoopovereenkomsten en meetplan vormen één geheel met deze beslissing.
Artikel 2:
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze overeenkomst, namens het gemeentebestuur, te ondertekenen.
In functie van beregening van landbouwpercelen wordt door de exploitant, Vincent Lesage, gevraagd om een doorvoerleiding te plaatsen onder de Kerkhofblommenstraat ter hoogte van nr. 48.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 8 februari 2024 een voorwaardelijke principiële toelating gegeven om de leiding te plaatsen door middel van een boring.
Voor het plaatsen van de leiding dient een concessieovereenkomst te worden afgesloten. De overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van 30 jaar en is kosteloos. De concessiehouder dient een meetplan aan te leveren met de exacte ligging van de leiding en is verantwoordelijk om de locatie door te geven in het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP). Via het KLIP is de leiding opvraagbaar door aannemers die werken uitvoeren ter hoogte van de ondergrondse leiding.
Het ontwerp van concessieovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur.
De vraag tot het aanleggen van een ondergrondse leiding die een gemeenteweg dwarst, staat in het teken van een professionele landbouwactiviteit.
Naar analogie met de Vlaamse overheid kan er voor dergelijke overeenkomst een concessie worden afgesloten voor een bepaalde duur.
Als basis voor de overeenkomst wordt verwezen naar het besluit van de Vlaamse Regering betreffende het toekennen van vergunningen, het vaststellen en innen van retributies voor het privatieve gebruik van het openbaar domein van de wegen, de waterwegen en hun aanhorigheden, de zeewering en de dijken.
Er wordt onder meer bepaald dat de eigenaar van de leiding een meetplan moet aanleveren met de exacte locatie van de leiding en deze opladen in het Kabel- en Leidinginformatieportaal zodat de ligging ook gekend is bij uitvoering van werken op openbaar domein.
De gemeente kan voor haar openbare wegen vrij beslissen over de vergoeding die hiervoor wordt aangerekend. Vanuit de beleidsvisie dat Staden de landbouwsector, een belangrijke economische sector in de gemeente, wil ondersteunen en het feit dat de sector onder (financiële) druk staat, wordt voorgesteld om geen retributie aan te rekenen.
Voor de duur van de concessieovereenkomst wordt een periode van 30 jaar voorgesteld. Deze kan bij afloop van de periode vernieuwd worden.
Elke concessieovereenkomst dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor de concessie wordt geen vergoeding aangerekend.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.
BESLUIT:
Artikel 1:
De concessieovereenkomst voor het plaatsen van een ondergrondse leiding, die de Kerkhofblommenstraat dwarst ter hoogte van huisnummer 48, wordt goedgekeurd.
De concessieovereenkomst en het meetplan, toegevoegd in bijlage, vormen één geheel met deze beslissing.
De voorzitter sluit de zitting op 27/06/2024 om 16:17.
Namens gemeenteraad,
Tine Dochy
algemeen directeur
Heidi Ballyn
voorzitter