Momenteel kunnen medewerkers de verplaatsing woon-werkverkeer heen en terug met de fiets slechts éénmaal per gewerkte dag in rekening brengen voor de berekening van de fietsvergoeding.
Er wordt voorgesteld om een dubbele fietsvergoeding toe te kennen aan medewerkers die door de aard van hun uurrooster (onderbroken dienst) niet anders kunnen dan zich 4x op een dag te verplaatsen in functie van het werk. Het is niet de bedoeling dat iedereen recht heeft op een dubbele fietsvergoeding.
Dit geldt niet voor medewerkers die zelf de keuze maken om 's middags in de middagpauze thuis te gaan eten en dan terugkeren naar het werk met de fiets. Deze keuze is een vrije keuze van de medewerker en is niet inherent aan de aard van hun uurrooster.
Medewerkers die een dubbele fietsvergoeding kunnen ontvangen zijn de medewerkers buitenschoolse kinderopvang die de onderbroken dienst hebben, namelijk ’s morgens werken voor de voorschoolse opvang en terug opkomen om naschools opvang te voorzien.
Door de dubbele fietspremie worden medewerkers meer gestimuleerd om ook bij onderbroken shifts met de fiets naar het werk te komen. Op die manier dragen ze bij tot de doelstelling van het duurzaamheidscharter (minder fijn stof en meer milieuvriendelijke verplaatsingen).
Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe en verwijst naar zijn uiteenzetting bij hetzelfde punt in de ocmw-raad.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het college van burgemeester en schepenen keurt de aanpassingen met betrekking tot de rechtspositieregeling voor gemeentepersoneel goed als volgt:
Afdeling III. De vergoeding van de kosten voor het woon- werkverkeer
Art. 215. §1. Bij gebruik van de trein voor de verplaatsing van en naar het werk wordt het personeelslid voor de kosten van het sociaal abonnement vergoed in overeenstemming met de geldende wettelijke bepaling.
§2. Bij gebruik van de bus voor de verplaatsing van en naar het werk worden de kosten hiervoor gedeeltelijk (de helft van een sociaal abonnement) terugbetaald.
§3. Aan het personeel wordt een fietspremie toegekend ter aanmoediging van alternatieven voor het autogebruik in het woon-werkverkeer. De afstand van zijn woonst naar zijn werkplaats moet hiervoor met de fiets afgelegd worden.
Het personeelslid dat de afstand van en naar het werk volledig of gedeeltelijk aflegt met de fiets krijgt een maandelijkse fietsvergoeding per kilometer gelijk aan het maximum bedrag per kilometer dat op grond van de fiscale wetgeving en socialezekerheidswetgeving is vrijgesteld van belasting en sociale bijdragen.
Ook de verplaatsing die gebeurt met een elektrische fiets komt in aanmerking voor de fietsvergoeding.
De verplaatsing woon-werkverkeer heen en terug wordt slechts éénmaal per gewerkte dag in rekening gebracht voor de berekening van de premie.
Voor de medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang die de onderbroken dienst werken, ’s morgens de voorschoolse opvang en in de namiddag terug werken voor de naschoolse opvang, ontvangen een dubbele fietsvergoeding voor die dag.
Artikel 2:
De wijziging van de rechtspositieregeling treedt vanaf 1 oktober 2021 in werking.