Terug
Gepubliceerd op 27/12/2021

Besluit  ocmw-raad

do 23/12/2021 - 19:00

Goedkeuren wijziging rechtspositieregeling ocmw-personeel categorie 3 woonzorg: toekennen wachtvergoeding voor medewerkers woonzorgcentrum

Aanwezig: Martine Zoete, voorzitter
Francesco Vanderjeugd, voorzitter vast bureau
Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, leden vast bureau
Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Hans Mommerency, Jan Depla, ocmw-raadsleden
Tine Dochy, algemeen directeur
Aanleiding en voorgeschiedenis

Om in het woonzorgcentrum de kwalitatieve zorg voor de bewoners te kunnen blijven garanderen, is er continu het nodige zorgpersoneel aanwezig. Er wordt 24/24 en 7/7 verzorging voorzien, in het kader van een kwalitatieve zorgverlening.

Op heden was er een systeem van terugwerkend weekend in geval van een afwezige collega die moest worden vervangen. Dit systeem wordt vervangen door een systeem van wachtvergoeding voor de eerste twee medewerkers die ter vervanging worden opgeroepen om te werken.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat niet iedereen opgebeld kan worden bij een dringende vervanging. Het biedt een zekere rust voor de collega’s op de dienst, dat er in noodgevallen beroep kan gedaan worden op de collega van permanentie.

In deze continuewerking, voorzien we 2 zorgmedewerkers in de weekends en op feestdagen die op bepaalde tijdstippen paraat staat om de shift van een afwezige collega op te vangen. Er wordt hiervoor 1 poule gemaakt van zorgmedewerkers (zorgkundigen en verpleegkundigen).

De permanentiedienst geldt enkel voor dagdiensten. De nachtdienst wordt niet meegenomen omdat voor deze ploeg het uurrooster op jaarbasis gekend is en er een grote flexibiliteit is in deze vaste equipe. De nachtdienst zorgt zelf voor de nodige permanentie.

Bevoegdheid en juridische grond
  • Decreet over het lokale bestuur van 22 december 2017.
  • Rechtspositieregeling ocmw-personeel woonzorgcentrum (categorie 3) van 27 maart 2018 en latere wijzigingen.
Feiten, context en argumentatie

Het bijzonder onderhandelingscomité gaf een gunstig advies op 24 november 2021 inzake het invoeren van een wachtvergoeding voor de medewerkers van het woonzorgcentrum.

Financiële gevolgen

 

 
Verwijzingsdocument
  • advies Bijzonder onderhandelingscomité van 24 november 2021
Beraadslagingen

Schepen Joeri Deprez licht het agendapunt toe.

Publieke stemming
Aanwezig: Martine Zoete, Francesco Vanderjeugd, Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Hans Mommerency, Jan Depla, Tine Dochy
Voorstanders: Francesco Vanderjeugd, Martine Zoete, Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Hans Mommerency, Jan Depla
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

BESLUIT:

Artikel 1:

De ocmw-raad keurt de aanpassingen met betrekking tot de rechtspositieregeling voor het ocmw-personeel woonzorgcentrum (categorie 3) goed als volgt:

Wachtvergoeding woonzorgcentrum De Oever

Om de continuïteit van de werking van het woonzorgcentrum buiten de normale arbeidsregeling te garanderen, wordt een permanentiedienst georganiseerd die van toepassing is op het zorgpersoneel.

Aan de personeelsleden die thuis een permanentiedienst verzekeren of bereikbaar moeten blijven om gevolg te kunnen geven aan alle oproepen buiten hun normale arbeidsregeling wordt een permanentietoelage toegekend.

De permanentiedienst wordt gelimiteerd tot een beperkt aantal uren per dag van 6u tot 12u.

Elk personeelslid dient per jaar verplicht een aantal uren permanentie van thuis uit te verzekeren.

De normale permanentieregeling wordt voldoende op voorhand vastgesteld door de hoofdverpleegkundigen: de permanentie op weekend– en feestdagen en tijdens de weekdagen worden per referte bepaald, samen met de vaststelling van de individuele uurroosters.

Enkel bij uitzonderlijke omstandigheden (vb. ziekte van personeelsleden binnen de dienst, …) kan hiervan afgeweken worden.

Personeelsleden worden niet ingeschakeld in de permanentiedienst tijdens de periode van hun jaarlijkse vakantie.

Onderling wisselen van permanentiedienst kan enkel gebeuren mits voorafgaandelijke toelating van de hoofdverpleegkundige.

Oproepen tijdens de wachtdienst gebeuren telefonisch. Personeelsleden van wacht moeten binnen een kwartier de oproep beantwoorden en binnen een tijdspanne van een uur na de telefonische oproep in het woonzorgcentrum aanwezig zijn, indien dit nodig is.

De medewerker van wacht krijgt een wachtvergoeding van 6u tot 12u. Indien deze medewerker van wacht niet effectief naar de werkvloer dient te gaan, ontvangt hij/zij de wachtvergoeding. De wachtvergoeding is om standby te staan.

Indien de medewerker opgeroepen wordt om effectief naar de werkvloer te gaan, komt de wachtvergoeding te vervallen op die dag en komt de oproeppremie in de plaats.

Het bedrag van de permanentietoelage bedraagt 2,01 euro tegen 100% voor elk uur dat werkelijk aan de permanentie wordt besteed. Dat bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex.

 

Artikel 2:

De wijziging van de rechtspositieregeling treedt vanaf 1 januari 2022 in werking.