De gemeente wenst sterk in te zetten op het snelheidsbeleid om veiligere kernen en wegen te creëren waar minder ongevallen gebeuren. Door de invoering van ruime zones 30 in schoolomgevingen, centra en woonwijken, wenst de gemeente de kernen veiliger en verkeersluwer te maken. Dit zal bewoners tevens stimuleren om meer met de fiets en te voet te gaan.
In Staden is er op vandaag al een snelheidsbeperking van 30 km/per uur in de schoolomgevingen. In de dorpscentra mag je vaak nog 50 km/per uur rijden, ook in gebieden waar er veel zachte weggebruikers zijn. Om die omgevingen veiliger te maken, breidt de zone 30 uit vanaf 1 september 2023. Zo zet het gemeentebestuur onder meer een eerste stap richting een verhoogde verkeersveiligheid, verhoogde leefbaarheid van de kernen en het ontraden van het zwaar doorgaand verkeer om het centrum te nemen.
De gemeente wenst sterk in te zetten op de verkeersleefbaarheid en -veiligheid van haar kernen. De gemeente sluit zich aan bij Coalitie van 30 waarbij zeer grote delen van de kernen worden omgevormd tot zone 30.
In alle schoolomgevingen wordt de variabele zone 30 gewijzigd naar een permanente zone 30. Daarnaast worden de zone 30 in de drie kernen sterk verruimd en ook uitgebreid naar verschillende woonwijken binnen de bebouwde kommen.
Het aanvullend verkeersreglement voor maximum zone 30 gaat in op 1 september 2023.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 'Actie 142 - Kanaliseren zwaar doorgaand verkeer in het centrum van Staden' op volgende jaarbudgetrekening ACT-142/0119-05/615299/GEMEENTE/CBS.
Schepen Geert Moerkerke licht het agendapunt toe.
Raadslid Marc Van Ysacker komt tussen en meldt dat niet iedereen in zijn fractie even enthousiast is over deze uitgebreide zone 30. Binnen zijn fractie werd flink gediscussieerd over dit agendapunt. In zijn fractie zijn er zowel voor- als tegenstanders. Het raadslid heeft wel geluisterd naar inwoners van Rumbeke en Roeselare, maar ook daar is weinig enthousiasme over deze maatregel. In de CD&V-fractie werd ook de opmerking gemaakt dat veel bestuurders sluipwegen gaan zoeken om boetes te vermijden en dat er dan gekozen zal worden voor wegen die niet geschikt zijn voor dat verkeer. Eén van de argumenten voor deze maatregel is ook om het vrachtverkeer in de kernen te ontraden. Volgens het raadslid is dit een drogreden. Een firma zal minder tijd verliezen door een zone 30 in te rijden dan kilometers om te rijden om die zone te vermijden. De CD&V-fractie gaat niet tegen deze maatregel stemmen maar zich wel onthouden. Want vooral ouders die hun kinderen met de fiets naar school begeleiden, zijn wel te vinden voor deze ingreep. Het raadslid motveert de onthouding van zijn fractie als volgt: de zone is wel erg uitgebreid en door het invoeren van trajectcontrole zal dit leiden tot sluipverkeer over straten die hier niet voor ingericht zijn. Bijkomend leeft de bekommernis dat er ook al boetes komen als je bv. 35 km/h rijdt wat dan meer op een heksenjacht zal lijken.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd beantwoordt het betoog van het raadslid. Studies tonen aan dat je niet veel langer doet over traject van een 30 km/h. De uitbreiding van de zone 30 zal dus geen zo'n grote impact hebben. De burgemeester beantwoordt de ongerustheid omtrent de trajectcontrole. Er zullen daar bepaalde afspraken gemaakt worden om dit zo efficiënt mogelijk in te zetten. De burgemeester drukt de hoop uit dat deze maatregel echt een verbetering zal zijn voor de leefbaarheid van de dorpskernen.
Raadslid Jan Depla drukt de hoop uit dat er genoeg handhaving in. Hij wijst op zijn eigen adres (Westrozebekestraat), waar het zone 50 is maar waar geen handhaving gebeurt. Er is ook geen trajectcontrole voorzien. Een maatregel heeft geen zin om door te voeren als er geen handhaving mee gepaard gaat.
Francesco Vanderjeugd antwoordt dat een trajectcontrolesysteem ook wel een grote investering is. Daarom wordt gekozen om deze vooral in te zetten op de gewestweg en de Roeselarestraat. Er is wel nog voorzien om een mobiel trajectcontrolesysteem aan te kopen dat kan worden ingezet op diverse plaatsen in de gemeente. Ook wordt er gebruik gemaakt van het SMILEY-bord. Dit is niet alleen sensibiliserend maar dit is ook een meetinstrument. Als er uit de metingen blijkt dat het nodig is, komt er dan zeker controle van de politiediensten.
Raadslid Bart Coopman wenst aan te vullen met de melding van de onveilige situatie van het fietstpad in de Roeselarestraat. Met het licht op 1 september pleit het raadslid toch voor bijkomende maatregelen. De situatie ter hoogte van de Most, is echt gevaarlijk. De Roeselarestraat staat op de planning voor heraanleg, maar tussenin kan er wel één en ander gebeuren ter verbetering van de situatie. Bijkomend stelt het raadslid ook dat de handhaving belangrijk is. Ook de plaatsen voor handhaving moeten goed overwogen worden. Dit moet vooral gebeuren op plaatsen waar het risico op ongevallen het grootst is.
Schepen Geert Moerkerke licht nog het systeem van gerichte handhaving toe. Na het plaatsen van een SMILEY-bord, zijn er soms gerichte controles op welbepaalde plaatsen en uren.
BESLUIT:
Artikel 1:
Het aanvullend verkeersreglement op gemeente- en gewestwegen 'zone maximum 30km/uur', zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.