De gemeente Staden wordt regelmatig met sluikstorten geconfronteerd. Het opruimen van de sluikstort en het opsporen van de sluikstorter vergen soms behoorlijke inspanningen van het lokaal bestuur. Het gemeentebestuur wenst het principe "de vervuiler betaalt" toe te passen.
Het verhalen van de kosten voor opruiming kan dan ook als maatregel van goed bestuur worden beschouwd.
In samenspraak met intercommunale MIROM wordt voorgesteld een retributiereglement goed te keuren waarbij de kosten voor het ambtshalve opruimen van sluikstorten door de gemeente of een derde kan worden verhaald op de sluikstorter. Het gaat derhalve om het verhalen van de kosten voor het opruimen die louter kostendekkend zijn.
Het sluikstorten op zich wordt als misdrijf beschouwd en wordt beteugeld via een een GAS-boete of bestuurlijke/strafrechtelijke boete, waarmee de retributie kan worden gecombineerd.
Het college van burgemeester en schepenen in zitting van 2 december 2021 gaf zijn principiële goedkeuring aan het voorstel van retributiereglement, dat nu ter goedkeuring van de gemeenteraad voorligt.
In de vorige legislatuur bestond in ons bestuur een belastingreglement op het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente van 19 december 2013. In dit belastingreglement hanteerde de gemeente Staden een hoog minimumtarief van 450,00 euro. Het ging aldus om een forfaitair, hoog tarief ongeacht de aard en hoeveelheid van de achtergelaten afvalstoffen en ongeacht het ingezette materiaal en materie.
In december 2018 kregen we bericht vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur dat dit belastingreglement niet conform de regelgeving is en aldus moest aangepast of vervangen worden door een ander reglement.
Schepen Chris Verhaeghe licht het agendapunt toe.
Raadslid Ludwig Willaert stelt zich de vraag waarom het Agentschap Binnenlands Bestuur het eerdere reglement heeft afgekeurd.
Schepen Chris Verhaeghe geeft uitleg omtrent de reden: het ging in dat eerdere reglement over een forfaitair bedrag van 450,00 euro. Dit kan echter niet. Er moet gewerkt worden met een GAS-boete als "bestraffing" en anderzijds mag enkel de werkelijke kost van de opruiming aangerekend worden.
Raadslid Marc Van Ysacker wenst nog wat meer uitleg. Het raadslid informeert nog naar de combinatie van een GAS-boete en dit reglement omtrent de opruimkosten. De schepen beantwoordt deze vraag dat er inderdaad een combinatie van deze twee zaken kan worden gemaakt. Het raadslid vraagt zich af waarom de GAS-boetes niet samen met dit reglement in de gemeenteraad worden voorgelegd.
De schepen geeft uitleg hieromtrent en geeft mee dat de GAS-boetes worden bepaald binnen de zonale politieverordening.
Raadslid Hans Mommerency vindt de evolutie van dit dossier geen zo'n goed signaal. Het geeft geen goed signaal dat een sluikstorting in de nieuwe situatie minder zou kosten dan vroeger. Met de vroegere situatie was het signaal "sluikstorten doe je niet" veel sterker. Het raadslid oppert dat het misschien opportuun kan zijn om de vraag te stellen om de GAS-boetes voor sluikstorten te verhogen in de zonale verordening.
Burgemeester Francesco Vanderjeugd geeft nog mee de bezorgdheid van het raadslid te begrijpen. De vroegere regeling was echter juridisch niet sluitend. De intentie uit de vorige legislatuur was een duidelijke intentie maar was niet correct binnen het regelgevend kader.
BESLUIT:
Artikel 1
Het retributiereglement op het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, wordt goedgekeurd.
Artikel 2
Dit retributiereglement wordt van kracht op 1 januari 2022.