Terug
Gepubliceerd op 06/12/2023

Besluit  gemeenteraad

do 30/11/2023 - 20:00

Goedkeuren belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025

Aanwezig: Heidi Ballyn, voorzitter
Francesco Vanderjeugd, burgemeester
Gwendolyn Vandermeersch, Chris Verhaeghe, Martine Zoete, Joeri Deprez, schepenen
Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Nathalie Depuydt, Patrick Lesage, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Jan Depla, Rik Gevaert, gemeenteraadsleden
Tine Dochy, algemeen directeur
Verontschuldigd: Geert Moerkerke, schepen
Aanleiding en voorgeschiedenis

Op 19 december 2019 heeft de gemeenteraad het belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerd drukwerk goedgekeurd. Dit reglement geldt met ingang van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

Omwille van enkele bezwaarschriften en juridische procedures, werd het reglement in zitting van 25 november 2021 aangepast.
De definitie van de 'belastingplichtige' werd aangepast om deze verder te verduidelijken en misinterpretaties te vermijden.
De aanpassingen werden opgenomen op basis van aanbevelingen van VVSG en ABB.

Bevoegdheid en juridische grond
  • Wet van 7 februari 1831 en aanpassingen, gecoördineerde grondwet van België, onder andere artikel 170 §4.
  • Decreet van 26 maart 2004 en aanpassingen, betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Decreet van 30 mei 2008 en aanpassingen, betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
  • Decreet van 13 december 2013 en aanpassingen, Vlaamse Codex Fiscaliteit, onder andere artikel 2.5.1.0.1.
  • Decreet van 22 december 2017 en aanpassingen, decreet lokaal bestuur.
  • Omzendbrief van 15 februari 2019, koninklijk besluit ABB 2019/2, met onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.
  • Decreet van 23 december 2011 en aanpassingen, betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 en aanpassingen, besluit tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).
  • Gemeentelijk reglement van 19 december 2019, aangepast op 25 november 2021, belastingreglement op verspreiding van niet geadresseerde drukwerken.
Feiten, context en argumentatie

Bij toepassing van het herwerkte reglement werd vastgesteld dat één van de aanbevelingen van VVSG en ABB bijkomende gronden voor bezwaar veroorzaakt. 

De hoofdelijke aansprakelijkheid van de opdrachtgever, zijnde de 'belastingplichtige' en van de verantwoordelijke uitgever/de drukker van het drukwerk/de producent van het gelijkgesteld product kan zelden ingeroepen worden. Dit omwille van wettelijke en procedurele verplichtingen geldend voor een gemeentelijke belasting en/of omdat er geen uitvoeringsmogelijkheden zijn ten aanzien van de verantwoordelijke uitgever, de drukker of de producent.
Praktisch wil dit zeggen dat de opname van de hoofdelijkheid weinig tot geen nut heeft.
Anderzijds heeft deze hoofdelijkheid wel het gevolg dat naast de belastingplichtige ook deze derde partijen een bezwaarschrift ten aanzien van de belasting kunnen indienen.
De opgenomen hoofdelijkheid is hierdoor een louter theoretische optie zonder praktische uitvoering.
Er wordt voorgesteld de opgenomen hoofdelijkheid van de verantwoordelijke uitgever, de drukker of producent van het drukwerk of gelijkgestelde product te schrappen.

Tevens is bij deze herneming van het gemeentelijk reglement een onduidelijkheid weggenomen in artikel 7 betreffende de ambtshalve verhoging. De verhoging is gelijk aan het bedrag van de belasting verschuldigd voor de uitgevoerde bedeling van folders, niet een gedeelte van deze belasting zoals bij een onjuist ingediende aangifte kan begrepen worden.

Verwijzingsdocumenten

Ontwerp gemeentelijk belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken geldig vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

Beraadslagingen

Burgemeester Francesco Vanderjeugd licht het agendapunt toe.

Publieke stemming
Aanwezig: Heidi Ballyn, Francesco Vanderjeugd, Gwendolyn Vandermeersch, Chris Verhaeghe, Martine Zoete, Joeri Deprez, Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Nathalie Depuydt, Patrick Lesage, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Jan Depla, Rik Gevaert, Tine Dochy
Voorstanders: Heidi Ballyn, Francesco Vanderjeugd, Gwendolyn Vandermeersch, Chris Verhaeghe, Martine Zoete, Joeri Deprez, Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Nathalie Depuydt, Patrick Lesage, Francky Deprez, Esther Demeulenaere, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Jan Depla, Rik Gevaert
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

BESLUIT:

Artikel 1:

Het belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken geldig van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

Het bovengenoemd belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken vervangt het vorige belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken goedgekeurd in zitting van 19 december 2019 en aangepast in zitting van 25 november 2021 en dit met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 3:

Het ontwerp gemeentelijk belastingreglement op het verspreiden van niet geadresseerde drukwerken geldig van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 is toegevoegd als bijlage en vormt één geheel met dit besluit.