Terug
Gepubliceerd op 31/10/2022

Besluit  ocmw-raad

do 27/10/2022 - 19:00

Goedkeuren van aanpassing schriftelijke overeenkomst voor woonzorgcentrum De Oever

Aanwezig: Martine Zoete, voorzitter
Francesco Vanderjeugd, voorzitter vast bureau
Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, leden vast bureau
Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Hans Mommerency, Jan Depla, ocmw-raadsleden
Tine Dochy, algemeen directeur
Verontschuldigd: Esther Demeulenaere, ocmw-raadslid
Aanleiding en voorgeschiedenis

In januari 2020 werd het VSB (Vlaamse sociale bescherming)-besluit aangepast. Paragraaf 2 van artikel 509/1 stelt dat men bij afwezigheid van de bewoner een korting op de bewonersfactuur moet voorzien van minstens 10% van de laagste dagprijs in het woonzorgcentrum voor de door hem niet-gebruikte diensten en leveringen. De terugbetaling gaat in vanaf de eerste volledige dag dat een bewoner afwezig is.

Uit een analyse in woonzorgcentrum De Oever blijkt dat men een afwezigheidspercentage hanteert van 25%. Dit percentage wijkt sterk af van het voorstel in het VSB-besluit alsook van het toegepaste afwezigheidspercentage in de sector.

Bevoegdheid en juridische grond

Decreet houdende de Vlaamse Sociale bescherming van 18/05/2018. 

Feiten, context en argumentatie

Het toegepaste kortingspercentage van 25% bij afwezigheid in woonzorgcentrum De Oever komt overeen met een korting van 15,06€ (25% van 60,25 €) per dag voor de bewoner.

Het kortingspercentage van 25% staat niet in verhouding tot de niet-gebruikte diensten. Wanneer een bewoner afwezig is, zal de personeelsplanning en dus de personeelskost niet wijzigen. De 10% zoals vermeld in het VSB-besluit komt vaak overeen met de kostprijs van de niet-gebruikte maaltijden. 
Woonzorgcentrum De Oever wijkt met het afwezigheidspercentage van 25% bovendien sterk af van andere woonzorgcentra.

In de referentieperiode juli 2021 tot en met juni 2022 waren er in woonzorgcentrum De Oever 624 afwezigheidsdagen. Concreet werd hiervoor in totaal 9 399,00 euro in mindering gebracht van de bewonersfacturen. Indien het kortingspercentage 10% zou bedragen, dan zou dit voor deze referentieperiode een meeropbrengst betekenen van circa 5 639,00 euro.
Het wijzigen van het bedrag van een korting is een wijziging van de schriftelijke overeenkomst en moet voor bestaande bewoners doorgevoerd worden via een addendum dat door beide partijen moet ondertekend worden. Als de bewoner of zijn vertegenwoordiger niet akkoord gaat, kan de bewoner verder in het woonzorgcentrum verblijven op basis van de voorheen gesloten overeenkomst.

Gezien het weinig waarschijnlijk is dat de huidige bewoners akkoord zullen gaan met een wijziging van het afwezigheidspercentage, stellen we voor om de schriftelijke overeenkomst aan te passen en deze enkel toe te passen voor de bewoners die worden opgenomen vanaf 1 oktober 2022. In het softwarepakket zullen we dan twee kortingspercentages voorzien met name 25% voor de bewoners die zijn opgenomen vóór 1 november 2022 en 10% voor de bewoners die zijn opgenomen na 1 november 2022.

Beraadslagingen

Schepen Nathalie Depuydt licht het agendapunt toe.
Raadslid Ludwig Willaert meldt dat zijn fractie de situatie wel begrijpt maar het feit dat er twee systemen naast mekaar zullen bestaan, geeft een gevoel van 2 maten en 2 gewichten. Is dit niet voor een stuk discriminerend?
Schepen Depuydt beantwoordt dat het hier gaat om wetgeving en dat er wettelijk geen andere oplossing is. Schriftelijke overeenkomsten kunnen niet éénzijdig worden aangepast. Het voorstel om een addendum te ondertekenen zal wel worden voorgelegd aan de huidige bewoners. Maar dit kan niet verplicht worden.
Raadslid Hans Mommerency komt nog tussen met de vraag: is het rechtvaardig dat voor dezelfde handeling voor twee personen iets verschillends wordt aangerekend?
Burgemeester Francesco Vanderjeugd duidt dat de bestaande korting van 25% op de ligdagprijs aldus gaat om een maatregel met een uitdovend karakter.

 
Publieke stemming
Aanwezig: Martine Zoete, Francesco Vanderjeugd, Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Bart Coopman, Hans Mommerency, Jan Depla, Tine Dochy
Voorstanders: Francesco Vanderjeugd, Martine Zoete, Geert Moerkerke, Gwendolyn Vandermeersch, Joeri Deprez, Chris Verhaeghe, Nathalie Depuydt, Patrick Lesage, Heidi Ballyn, Francky Deprez, Karien Louagie, Tom Lemahieu, Bart Coopman, Jan Depla
Onthouders: Ludwig Willaert, Marc Van Ysacker, Sarah Van Walleghem, Miet Vandenbulcke, Bonny Vergauwe, Hans Mommerency
Resultaat: Met 14 stemmen voor, 6 onthoudingen

BESLUIT:

Artikel 1:

De hieronder vermelde paragraaf uit de schriftelijke overeenkomst aan te passen als volgt:

2.2.1 ‘toegestane kortingen bij afwezigheid’ in de schriftelijke overeenkomst wijzigen vanaf 1 november 2022 naar:

"In geval van afwezigheid of van hospitalisatie van de bewoner wordt vanaf de 1e volledige dag afwezigheid (>24 uur) een korting voorzien van 10% op de geldende dagprijs. De dag van vertrek of van hospitalisatie, alsook de dag van heropname wordt als een volledige dag beschouwd."