Op 07 september 2010 werd een nieuw opnamebeleid goedgekeurd voor de woonzorgcentra ‘Home St.-Jan Staden en ‘Heilige Familie Oostnieuwkerke’, met het oog op de samensmelting naar woonzorgcentrum de Oever in 2012/2013.
Hierbij werd een actiever en selectiever wachtlijstbeheer uitgewerkt met als voornaamste doelstellingen:
In het kader van financiële optimalisatie werd er in 2022 beslist om te streven naar een zorggraad van minstens 83 % en een bezettingsgraadforfait van 96 %.
Met het huidige reglement slaagt woonzorgcentrum De Oever er niet in om deze doelstelling te bereiken.
Het reglement is verouderd, rigide en sluit niet langer aan bij de behoeften en noden van de organisatie.
Woonzorgdecreet 2009
Een woonzorgcentrum moet volgens het woonzorgdecreet een duidelijke communicatie voeren omtrent het opnamebeleid. Het aantal potentieel kandidaat-bewoners op de wachtlijst is de afgelopen jaren sterk is gedaald.
Woonzorgcentrum De Oever streeft naar financiële optimalisatie met een zorggraad van minstens 83 % en een bezettingsgraadforfait van minstens 96 %.
In het nieuwe voorstel worden garanties ingebouwd om Stadenaars en gelijkgestelden steeds voorrang te geven op de wachtlijst. De opnamecommissie kan snel en vlot beslissen om een niet-Stadenaar toegang te geven tot de opnamelijst indien er geen Stadenaars op de wachtlijst staan.
- oud reglement
- nieuw reglement
Schepen Nathalie Depuydt licht het agendapunt toe.
Raadslid Bart Coopman meldt begrip te hebben voor deze aanpassing. Een woonzorgcentrum moet er zijn voor de mensen die dit het meest nodig hebben. Hij is wel wat bezorgd om de stijging van de zorggraad en impact hiervan op de medewerkers.
Hij heeft het reglement grondig doorgenomen maar heeft nog wat inhoudelijke vragen inzake de categorisering zoals deze nu is voorzien en specifiek omtrent de rol van de partner in het verhaal van opname. Het is aangewezen om een koppel in die fase van hun leven zo lang mogelijk samen te houden.
Hij vraagt zich af of het nodig is om de vooropgestelde 4 categorieën te behouden. Is het tussenniveau van categorie 2 wel echt nodig? Het kan misschien eenvoudiger.
De bedoeling van zo'n reglement is nog altijd om ervoor te zorgen dat zorgbehoevenden die het echt nodig hebben op de meest comfortabele manier gehuisvest worden.
Schepen Nathalie Depuydt geeft meer uitleg omtrent de gestelde vragen. De schepen duidt de evolutie van de zorggraad. Het vorige reglement dateert nog uit de tijd van de fusie van de twee oude rusthuizen. Toen waren het 2 verschillende instellingen met een ander doelpubliek. Toen werd gekozen voor een zorggraad van 70-30. Maar na 10 jaar is dit natuurlijk geëvolueerd en is een zorggraad van 85% het meest aangewezen.
Omtrent de druk op de medewerkers, erkent schepen Depuydt dat de zorggraad inderdaad meer werkdruk met zich meebrengt. Langs de andere kant nuanceert de schepen het gegeven dat er in het gebouw ook wel een diversiteit is van zorggraad per afdeling. Het is dan ook aangewezen dat medewerkers over de afdelingen heen elkaar gaan helpen om de werkdruk haalbaar te houden. Het stopt niet aan de deur van de eigen afdeling. De werkdruk moet geëvalueerd worden op organisatieniveau.
Raadslid Bart Coopman beaamt deze stelling van de schepen en is van oordeel dat de benadering per organisatie meer kansen geeft voor spreiding van fysiek belastende taken. Door de krapte op de arbeidsmarkt moet hier de nodige aandacht voor zijn. Als je met een zware zorggraad zit en je kampt met veel uitval van medewerkers, belast je natuurlijk de nog aanwezige medewerkers extra. Er moet blijvend gestreefd worden naar een evenwicht en er alles aan doen om het werken in De Oever zo comfortabel mogelijk te houden.
Omtrent de categorieën is het een bewuste keuze om voor je medewerkers de gelijkstelling als Stadenaars te voorzien. Het is een manier om mensen die bij ons tewerkgesteld worden nog een beetje meer aan ons te binden. Raadslid Bart Coopman heeft hier geen probleem mee maar vraagt dit wel binnen afzienbare tijd te evalueren. Het is belangrijk om te zien of we op die manier geen drempel inbouwen die de zaken bemoeilijkt.
Schepen Nathalie Depuydt toont tenslotte in het reglement waar de bepaling staat omtrent de partners van bewoners. Partners van reeds opgenomen bewoners kunnen versneld op de opnamelijst komen rekening houdende met de vooropgestelde zorgbehoevendheidsgraad. Deze regeling is niet veranderd ten opzichte van het vorige reglement.
BESLUIT:
Artikel 1:
De aanpassing reglement opnamebeleid en wachtlijstbeheer voor woonzorgcentrum De Oever, zoals bepaald in bijlage bij dit besluit, wordt goedgekeurd.